Veggedyr er blodsugende skadedyr som er kommet tilbake for fullt etter å ha vært nesten utryddet. I Sverige begynte problemene å bli synlige for omtrent ti år siden. Også i Norge er forekomsten nesten doblet i år i forhold til i fjor. Nettavisen skrev i 2016 at det var et «storbyfenomen» (artikkelen er ikke lenger på nett). Vi spurte da: Er det bare Oslo-folk som «reiser mer»?

Det er ikke akseptabelt å stille spørsmål hvor alle veggedyrene kommer fra. Hverken i Norge, Sverige eller nå i Frankrike.

Veggedyr trives best gjemt i sengen slik at den er nær matkilden som er sovende beboere. Men veggedyr i boliger kan politisk sett ignoreres fordi det plager ikke hele befolkningen. 10 prosent av franske hjem har hatt et problem med veggedyr i løpet av de senere årene, skriver BBC.

Hotellene må ta seg av problemet raskt hvis de ønsker å beholde inntektene. Men når infestasjonen er å finne på offentlig transport som tog, busser og t-baner og også i teaterene og kinoene får pipa en annen lyd.

Det er dette som har skjedd i Paris. Det kryr av veggedyr overalt og er et hett tema i franske medier:

Nå som problemet er synlig for alle er saken også blitt en politisk glovarm potet. For det er ikke lov å si at kanskje dette har noe med den enorme innvandringen fra land med en lavere hygienestandard og at reiser frem og tilbake til hjemlandet bidrar til infestasjonen.

Avisen Le Figaro intervjuet Alexandre Woog, direktør for det skadedyrbekjempende selskapet Eradiq, og han kunne fortelle at de ikke makter å håndtere alle henvendelsene.

«Vi har fem til ti ganger flere som ringer nå enn i fjor på samme tid. Vi kan ikke svare på alle forespørsler,» sa Alexandre Woog.

Byrådet i Paris har bedt regjeringen om å lage en egen aksjonsgruppe for å bli kvitt blodsugerne etter at de ble funnet på metroen. En av togførerne på linje 8 sa at det skyldtes at det var passasjerer som ikke var så «rene».

Franske myndigheter sier at veggedyr ikke er forbundet med dårlig hygiene. Når veggedyr først er i omløp, så kan hvem som helst få det på seg og uanende ta det med seg hjem. Det er ikke det samme som å idenfisere kildene.

BBC skriver:

Det er flere faktorer, hvor globalisering – containerhandel, turisme og innvandring – er den viktigste. Klimaendringer kan utelukkes. Veggedyret – cimex lectularius for å gi dets latinske navn – er en tam skapning. Det går dit mennesker går. Været spiller ingen rolle.

Innvandring er altså en av faktorene og for en gangs skyld så kan problemet ikke henges på klimaendringsknaggen.

BBC intervjuet den franske entomologisten Jean-Michel Berenger, som er den ledende eksperten på veggedyr, og er ansatt ved sykehuset i Marseille. Han sier at det er enkeltpersoner som er superspredere som er hovedproblemet:

«Etter mitt syn er måten å takle veggedyr på å gå for superspredere. Dette er mennesker, forklarer han, som selv om de er få i antall gjør mesteparten av skaden. De er ofte marginaliserte, fattige, psykisk syke og har liten tilgang til sosiale tjenester.»

Når han blir tilkalt til en superspreder-leilighet, finner han og teamet hans virkelig motbydelige syn – hundrevis av veggedyr som kryper over hverandre, i klær, i gulvplankene, bak bilder. Egg er også overalt.

«Hver gang en av disse menneskene forlater hjemmet sitt, sprer de veggedyr. Det er de som trenger hjelp.»

Den franske journalisten, Pascal Praud, fra den konservative kanalen Europa1 og CNews, spurte en skadedyrekspert om det kunne være en sammenheng mellom veggedyrene og den enorme innvandringen de senere årene.

– Det er mye innvandring for tiden. Er det folk som ikke har de samme hygieniske forholdene som de på fransk jord som bringer dem, fordi de er på gata, fordi de kanskje ikke har, har de ikke tilgang til alle tjenestene som de andre? Er dette relatert til dette? », spurte Praud.

Spørmålet alene startet en hetskampanje mot Praud hvor han ble anklaget for å være en hatefull rasist og det som verre er. Noen sammenliknet spørsmålet med at jødene fikk skylden for å bringe med seg tyfusepidemi til Europa i 1920 og 30-årene. Kommentarfeltene syder av hat mot Praud.

La Liberation skrev i 2018 om problemene med migrantleire som kryr av rotter, lus og veggedyr i Nantes. Dette problemet var og er større i Paris og det har ikke vært noen hemmelighet.

Eksperter som Jean-Michel Berenger som sier at det er supersprederne som har tusenvis av veggedyr hjemme som må identifiseres og hjelpes slik at spredningen kan stoppes, får ingen taletid i en debatt hvor nazimerkelappene sitter løst. Mantraet er «alle kan få veggedyr» istedet for å fokusere på hvordan problemet kan løses.

For enkelte er veggedyr-invasjonen Allahs straff etter at Frankrike forbød heldekkende abaya på skolene:

Det er sannsynligvis en høy andel innvandrere i gruppen av mennesker i Frankrike som er marginaliserte, fattige, psykisk syke og har liten tilgang til sosiale tjenester.

Men nåde den som stiller spørsmålet høyt.

Daily Mail    Le Figaro  BBC   20minutes.fr

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.