Hvert år registrerer amerikanske myndigheter feilaktig opptil 12.000 levende amerikanere som døde amerikanere. Ofte er det resultatet av noe så enkelt som at det tastes inn et feil nummer. Det skjer med en brøkdel av en prosent av befolkningen, men for den som rammes kan resultatet være katastrofalt.

Å være død kan påvirke alt ved livet

Social Security Administration utarbeider et register kalt «Death Master File». Når du først er lagt til slettes du av banker, skattemyndigheter og Medicare. Er du lagt til ved en feil får det en ødeleggende dominoeffekt. 

Å være offisielt død kan påvirke alle aspekter ved livet.

I 16 år har Madeline-Michelle Carthen slitt med å bevise at hun er i live. I 2007 ble personnummeret hennes knyttet til en død person. Den gang lo hun det bort som en tilfeldig feiltagelse, men 16 år senere kjemper hun fremdeles med å bli innrullert i de levendes tall. 

Katastrofalt resultat 

Hun måtte slutte på universitetet, ble oppsagt fra flere jobber og kastet ut av huset sitt, hun får ikke boliglån og det er så godt som umulig å beholde en jobb – alt på grunn av en avhakning i et dataregister.

– Alt jeg vet er at jeg er i live. Jeg bryr meg ikke om hva kunstig intelligens eller programvaren sier, jeg er i live. Men jeg klarer ikke å bevise det selv om jeg rører på meg.

Livet satt på pause

Det startet sommeren 2007 da hun som business technology-student og mor til en dengang 13 år gammel jente, forberedte seg gjennom Webster University i Missouri til et utvekslingsprogram i Ghana. Da hun søkte om økonomisk støtte ble det oppdaget at hennes personnummer i Social Security-registreringen viste til en død person. 

På universitetet ble hun satt på pause; hun måtte avbryte studiene inntil situasjonen var bragt i orden.

Fikk papir på at hun lever

Da hun kontaktet Social Security fikk hun vite at hun «ved en feiltagelse» var blitt overført til dødsregisteret. De utstyrte henne med en erklæring om at hun var i live. Men situasjonen ble bare verre.

– Når det først sto i filen gikk informasjonen til skattemyndighetene, til Department of Homeland Security og til E-verify. 

– At min eksistens i praksis var slettet begynte å påvirke livet mitt. 

Har kontaktet fire amerikanske presidenter

Carthen har sendt dusinvis av dokumenter, kontaktet myndighetspersoner og fire amerikanske presidenter. Hun forsøkte til og med i 2019 å saksøke Social Security, alt uten hell.

I 2021 fikk hun et nytt personnummer og endret navnet sitt til Madeline Coburn, men det nye personnummeret henviser til det gamle, så triumfen ble kortvarig.

– Jeg er fremdeles låst og ingen kan hjelpe meg.

Den dag idag har Carthen som nu har feiret sin 52-årsdag, ikke fått noen forklaring på hvordan hun havnet i dødsregisteret.

 

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.