Minst 31 illegale gruvearbeidere menes å være omkommet i midten av mai i en gasseksplosjon i en nedlagt og stengt gruve i Syd-Afrika. Saken er først nylig blitt kjent efter at folk har meldt sine slektninger savnet.

Antallet kan være høyere

Gruven i byen Welkom i provinsen Freistata ble tidligere drevet af Syd-Afrikas største gullgruveselskap Harmony Gold, men den ble stengt ned i 1990-årene.

Syd-Afrika og Lesotho skal være i samtaler om hvordan de omkomne skal hentes ut.

Department of Mineral Resources and Energy (DMRE) meldte fredag ​​at minst 31 illegale gruvearbeidere forrige måned døde i en ventilasjonssjakt i den nedlagte Virginia-gruven, men dødstallet vil antagelig være høyere enn 31.

Metannivåene var svært høye i gruven som ble tatt ut av drift på 1990-tallet, ifølge DMRE og Harmony Gold.

Høye metannivåer

Ifølge DMRE er det for risikabelt å sende et leteteam ned i sjakten på grunn av de høye metannivåene:

– Vi vurderer imidlertid flere alternativer for raskt å håndtere situasjonen. Alle involverte vil bestrebe seg på å sikre at de formodede ulovlige gruvearbeiderne blir bragt til overflaten.

Ifølge DMRE antas de gruvearbeiderne å være borgere av Lesotho.

Harmony Gold sa at sjakten ble stengt ned kort tid efter at den først ble åpnet på midten av 1980-tallet, på grunn av en metangasseksplosjon.

I Syd-Afrika som er en av verdens største produsenter av gull og andre verdifulle mineraler, er uformell gruvedrift utbredt i sjakter som kan ha ligget forlatt i tiår etter landets gullrush.

I 2009 omkom 82 gruvearbeidere fra Zimbabwe, Mosambik og Lesotho i Welkom efter å ha pustet inn giftig gass i en annen gullgruve.

 

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.