Forhandlere fra EU-rådet og EU-parlamentet er enige om en foreløpig avtale om å redusere energiforbruket med 11,7 prosent innen 2030, ifølge EU-rådet.

Avtalen skal nå behandles av EU-ambassadørene fra alle medlemslandene og EU-parlamentets energikomité. Etter dette kan avtalen formelt godkjennes av EU-rådet og EU-parlamentet.

I en kunngjøring fredag morgen skriver EU-rådet at medlemslandene skal sikres fleksibilitet når det gjelder hvordan de oppnår målet.

– Dette innebærer en bindende øvre grense for EUs endelige energiforbruk som tilsvarer 763 millioner tonn olje, skriver rådet videre. For primærforbruket blir det en veiledende grense tilsvarende 993 millioner tonn olje.

Det endelige forbruket viser til det forbrukerne til slutt bruker, mens det primære forbruket også inkluderer energien som brukes til kraftproduksjon.

Det finnes mange måter å effektivisere energiforbruket på. Det kan blant annet skje ved hjelp av fjernvarme og avgifter som motiverer forbrukerne til å bruke mindre energi. Også energikrav til bygninger og energimerking av elektronikk bidrar til at forbrukerne kjøper produkter som bruker mindre strøm.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.