Plastforbruket i G-20-landene vil nesten dobles innen midten av århundret med mindre det utarbeides en omfattende og juridisk bindende avtale for å begrense forbruket.

Det viser forskning som ble publisert mandag, skriver Reuters.

Ifølge Back to Blue, en forskningsgruppe som drives av tenketanken Economist Impact og Nippon Foundation, en privat filantropisk organisasjon, har eksisterende programmer for å øke resirkuleringen eller redusere forbruket av engangsplast bare «skrapt i overflaten», og det er behov for en mer omfattende global plan.

FN innledet forhandlinger om en avtale for å bekjempe plastforurensning i Uruguay i november, med sikte på å utarbeide en juridisk bindende avtale innen utgangen av 2024.

Så mange som 175 land har sluttet seg til forhandlingene.

Hvis forhandlingene mislykkes, kan den årlige plastproduksjonen i G20-landene stige til 451 millioner tonn innen 2050 i henhold til dagens vekstrater, sa Back to Blue – opp nesten tre fjerdedeler fra 2019.

«Det bør ikke være noen illusjoner om at traktatforhandlingene vil bli noe annet enn vanskelige og forræderske,» sa forskningsgruppen.

«Sjansene for å mislykkes – ikke bare at det ikke blir noen avtale, men en som er for svak til å snu plastbølgen – er betydelige», la gruppen til.

EU: Nordmenn skal få bruke maks 40 plast­bære­poser per år

Back to Blue etterlyste et mer aggressivt forbud mot engangsplast sammen med høyere produksjonsavgifter og obligatoriske ordninger for å gjøre bedriftene ansvarlige for hele levetiden til produktene sine, inkludert resirkulering og avhending.

«De kombinerte tiltakene kan begrense det årlige forbruket til 325 millioner tonn innen 2050», sa Back to Blue, men det vil fortsatt være en økning på en fjerdedel sammenlignet med 2019, og tilsvarer 238 millioner fulle søppelbiler.

Blant G20-landene som ennå ikke har innført nasjonale forbud mot engangsplastprodukter, er Brasil, USA, Indonesia og Tyrkia, heter det i rapporten.
Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.