Biden-administrasjonen kunngjorde torsdag de første forskriftene for å begrense klimagassforurensning fra eksisterende kraftverk.

Det hvite hus satte dermed punktum for en rekke klimapolitiske tiltak som er uten sidestykke i USAs historie.

Forslagene hevdes å være utformet for effektivt å eliminere karbondioksidutslipp fra landets elektrisitetssektor innen 2040, skriver New York Times.

Regelverket for kraftverk kommer i kjølvannet av andre planer om å kutte utslipp fra eksosrør ved å fremskynde overgangen til elektriske kjøretøy, redusere metanlekkasjer fra olje- og gassbrønner og trappe ned bruken av en planetoppvarmende kjemikalie i kjølemidler.

Sammen med 2022 Inflation Reduction Act, som pøser mer enn 370 milliarder amerikanske dollar inn i programmer for ren energi, vil tiltakene sørge for at USAs gjeld, som alt er uvirkelig høy, blir mye høyere.

– Vi er inne i det avgjørende tiåret for klimatiltak, og presidenten har vært tydelig på sine mål på dette området, og vi vil nå dem, sa Bidens senior klimarådgiver Ali Zaidi i en telefonsamtale med journalister onsdag.

Regjeringen pålegger ikke bruk av utstyr for å fange opp karbonutslipp før de forlater skorsteinen. Snarere setter den tak på forurensningsnivåer som kraftverksoperatører må oppfylle.

Faktasjekk av klima­aktivismen fra Faktisk.no

Planen vil helt sikkert møte motstand fra den fossile brenselindustrien, kraftverksoperatører og medlemmer i Kongressen. Den vil sannsynligvis føre til en umiddelbar juridisk utfordring fra en gruppe republikanske riksadvokater som allerede har saksøkt Biden-administrasjonen for å stoppe sin uvettige klimapolitikk.

– Dette forslaget vil ytterligere belaste USAs strømnett og undergrave flere tiår med arbeid for å holde lysene på over hele landet, sa Jim Matheson, president for National Rural Electric Cooperative Association, som driver kraftverk som betjener de minst utviklede samfunnene.

Patrick Morrisey, den republikanske statsadvokaten i West Virginia, som det siste tiåret har ledet en juridisk kamp mellom flere delstater for å begrense myndigheten til Environmental Protection Agency (EPA), spådde at de nyeste forslagene ikke ville overleve rettssaker.

– Det kommer ikke til å bli opprettholdt, og det virker bare designet for å skremme flere kullkraftverk til å avslutte sin produksjon – målet for Biden-administrasjonen, la han til.

Senator Joe Manchin fra West Virginia, en demokrat som har motsatt seg mange av partiets forslag til klimapolitikk, sa onsdag at han ville stemme mot alle Bidens nominerte til EPA med mindre administrasjonen dropper denne forskriften.

– Denne administrasjonen er fast bestemt på å fremme sin radikale klimaagenda og har gjort det klart at de er fast bestemt på å gjøre alt som står i deres makt for å regulere kull- og gassdrevne kraftverk ut av eksistens, uansett kostnadene for energisikkerhet og pålitelighet, sa Manchin.

West Virginia har i økende grad beveget seg mot høyre, og velgerne der støttet Donald Trump med 39 prosentpoeng mer enn Joe Biden ved presidentvalget i 2020.

Michael Regan, administrator for EPA, kunngjorde de foreslåtte forskriftene i en tale på campus ved University of Maryland torsdag. EPA valgte universitetsmiljøet for å appellere til unge klimaekstremister som de håper vil bidra til å stemme for Bidens i 2024.

– Hver generasjon har sin egen definerende utfordring, en som former utallige liv og påvirker fremtiden i flere tiår fremover, og klimaendringene er den utfordringen for dere, sa Regan til studentene.

– Vi ser dere, vi hører dere, og jeg er sikker på at president Biden også gjør det. Derfor lanserte president Biden den mest ambisiøse klimaagendaen i USAs historie da han tiltrådte, la han til.

Fjorårets nobel­pris­vinner i fysikk: – Det finnes ingen klima­krise

Mange unge klimaaktivister har vært rasende på Biden etter at han godkjente et enormt oljeboringsprosjekt på uberørt føderalt land i Alaska, kjent som Willow. De ser på handlingene hans som et svik mot valgløftet fra 2020 om å stanse ny olje- og gassboring på offentlig land.

Det hvite hus hevder at den samlede effekten av Bidens klimareguleringer og -lovgivning, i form av reduserte utslipp, oppveier eventuelle miljøskader som Willow-prosjektet vil forårsake.

Ifølge Det hvite hus vil forbrenning av olje som bores på Willow-området slippe ut anslagsvis 280 millioner tonn planetoppvarmende karbondioksid. De nye reglene for kraftverk vil redusere utslippene med 617 millioner tonn mellom 2028 og 2042, ifølge EPA.

Ifølge klimaforskerne er det dette som kreves av alle de store industrilandene for å hindre at den globale gjennomsnittstemperaturen når 1,5 grader over førindustrielt nivå.

– Hver av disse mange forskriftene fra EPA bidrar til det helhetsbildet som er nødvendig for å styre denne skuta bort fra den verste klimakatastrofen, sier Dallas Burtraw, økonom ved Resources for the Future, en «upartisk» forskningsorganisasjon som fokuserer på energi- og miljøpolitikk.

EPA sa at de foreslåtte forskriftene er utformet for å gi industrien fleksibilitet. For eksempel kan det hende at kullkraftverk som allerede er planlagt nedlagt før 2032, ikke trenger å installere nye forurensningskontroller som karbonfangstteknologi.

Omtrent en fjerdedel av kullkraftverkene i drift er allerede planlagt å nedlegges innen 2029, ifølge Energy Information Administration.

Selv om de foreslåtte reglene vil øke kostnadene for kraftverksoperatørene, anslår EPA at begrensning av forurensning fra skorsteiner vil gi en netto økonomisk fordel på opptil 85 milliarder dollar innen 2042 gjennom forbedret folkehelse som følge av lavere nivåer av sot og svoveldioksid, som også slippes ut fra kullkraftverk.

Innen 2030 vil de foreslåtte standardene forhindre rundt 1300 for tidlige dødsfall, mer enn 800 sykehus- og legevaktbesøk, mer enn 300 000 tilfeller av astmaanfall, 38 000 skolefravær og 66 000 tapte arbeidsdager, ifølge EPA.

De siste årene har mange store kraftselskaper kunngjort mål om å slutte å tilføre karbondioksid til atmosfæren innen 2045 eller 2050.

– Utslippene våre fortsetter å gå ned som sektor, og vi spår at det vil fortsette å skje uavhengig av denne loven, sier Emily Fisher, konserndirektør for ren energi og juridisk direktør ved Edison Electric Institute, en organisasjon som driver lobbyvirksomhet på vegne av investoreide elektrisitetsverk.

Men noen lobbyister sier at tidslinjen foreslått av Biden-administrasjonen er hinsides hva industrien kan oppnå.

– De kom med disse målene på baksiden av en konvolutt, sa Jeffrey Holmstead, en advokat som representerer fossile brenselselskaper og elektriske verktøy med firmaet Bracewell LLP.

For nesten ti år siden forsøkte Bidens tidligere sjef, president Barack Obama, å regulere utslippene fra kraftverk. Hans administrasjon utarbeidet omfattende og ambisiøse regler som skulle erstatte kullkraftverk med vindparker og solcellepaneler.

Denne politikken ble aldri gjennomført. Den ble først blokkert av Høyesterett og senere rullet tilbake av president Trump.

I fjor sommer bekreftet Høyesterett at EPA hadde myndighet til å regulere karbondioksidutslipp fra kraftverk, men på en begrenset måte.

Biden-administrasjonen som er involvert i den nye kraftverksregelen – hvor mange av dem jobbet med den nedlagte Obama-regelen – har forsøkt å sikre at det den denne gangen vil bli gjennomført.

 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok og som e-bok.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.