G7s miljø- og klimaministre lovet etter samtaler i Japan å stoppe plastforurensningen i deres land innen 2040.

Nullvisjon

– Vi har forpliktet oss til å sette en stopper for plastforurensning og har en ambisjon om å redusere ytterligere plastforurensning til null innen 2040.

Tyskland, Frankrike, Canada, Storbritannia og EU ga samme løfte ifjor som en del av et «high ambition»-utkast som ble undertegnet av rundt femti land inkludert Norge.

Den resterende delen av syvlandsgruppen – Japan, USA og Italia – har nu forpliktet seg til å nå målet innen 2040.

Bærekraftig plast

Utfasingen skal oppnås ved å «fremme bærekraftig forbruk og produksjon av plast, øke dens sirkulære karakter i økonomien samt miljømessig forsvarlig håndtering av avfall», heter det i erklæringen fra Sapporo.

Forpliktelsen ble kunngjort søndag og kommer i forkant av planlagte forhandlinger i slutten av mai i Paris om en internasjonal traktat for å bekjempe plastforurensning, skriver Le Monde.

Reell miljøtrussel

Plastforurensning er ingen konstruert miljøtrussel i motsetning til hva andre miljøproblemer kan synes å være, men plast omfatter et bredt spekter av materialer som det er vanskelig å forestille seg at vi kan klare oss foruten uten at det gjøres en betydelig innsats for å utvikle erstatningsprodukter. 

Engangssugerør i plast allerede forbudt

Noen typer er lettere å resirkulere eller bryte ned, andre er mer skadelig for miljø og helbred. I Paris skal de bli enig om det er engangsplast, mikroplast eller spesifikke produkter som skal forbys. EU og Norge med, gjorde det for eksempel fra juli 2021 forbudt å selge engangssugerør i plast – men på apoteket får du dem dog, da påklistret etiketten «hjelpemiddel».

Et annet hjelpemiddel er engangsmasker:

Mengden plastavfall er globalt sett fordoblet de siste tyve år – og bare ni prosent blir resirkulert, ifølge OECD-gruppen av utviklede land.

Ifølge FN vil mengden plast som ender opp i havene nesten bli tredoblet innen 2040.

I Mumbai har de gjort en formidabel innsats for å rense strendene for plastikk:




 

 

Skaff antistoffer mot woke: Kjøp Roger Scrutons bok!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.