Portugal etablerer en ordning som automatisk garanterer oppholdstillatelse for utenlandske statsborgere fra portugisisktalende land som en del av mobilitetsavtalen mellom medlemmer av Comunidade dos Países de Língua Portuguesas (CPLP, Samveldet av portugisiskspråklige land).

Ett års beskyttet status

Lørdag sa Portugals innenriksminister at innvandrere fra CPLP-land vil dra nytte av «opptil ett års beskyttet status», tilsvarende ordningen for ukrainere som kan søke om midlertidig beskyttelse via en nettplattform. Ordningen gir direkte tilgang til personnummer, helse- og skattenummer.

Prosessen vil legalisere statusen til tusenvis av CPLP-innvandrere, hovedsakelig brasilianere som mellom 2021 og 2022 har søkt oppholdstillatelse i Portugal.

Serviço de Estrangeiros e Fronteiras (utlendinge- og grensetjenesten) sier at rundt 150.000 CPLP-innvandrere umiddelbart vil bli berørt av reglene, de fleste av dem brasilianere.

Indere og brasilianere

Den totale utenlandske befolkningen som er lovlig bosatt i Portugal, økte i 2022 for syvende år på rad til 757.252. De brasilianske og indiske samfunnene vokste mest. Brasilianske statsborgere utgjør den største gruppen med totalt 233.138 mennesker, opp 28.444 fra 2021 (13 prosent).

Tre glade prinsesser i den portugisiske landsbyen Portel – der allting gror. Foto: Arnt Jensvoll

Medlemmer av CPLP er foruten Portugal med sine 10,2 millioner innbyggere, Angola (35), Brasil (217), Cabo Verde (0,6), Guinea Bissau (2), Ekvatorial-Guinea (1,6), Mosambik (31,7), Sao Tome og Principe (0,22) og Øst-Timor (1,5), millioner innbyggere i parentes. Det er dog ikke forventet at alle vil til Portugal.

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok her.

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.