Strømmaster i Vestby i Follo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Lørdag vil det bli eksportert drøyt 100 GWh strøm ut av Norge, viser foreløpige tall. Det vil være den høyeste daglige eksporten hittil i år.

Til tross for at det finnes store behov innenlands, eksporterer Norge nå store strømmengder til utlandet. Denne helgen nås det svært høye nivåer.

Ikke siden 3. desember i fjor har vi hatt en helgedag med så stor eksport som lørdag 21. januar, ifølge Europower.

NTB melder om saken.

Det er full fart i vannkraftproduksjonen som gjør at de norske strømprodusentene kan eksportere maksimalt gjennom utenlandskablene lørdag, i tillegg til å dekke den innenlandske etterspørselen.

Dermed tappes også norske vannmagasiner ned, for å dekke andre lands strømbehov. Noe som gjør at Norge i sin tur kan få behov for å importere strøm om noen uker eller måneder, til EU-priser.

Dermed oppnår norske politikere velvilje i utlandet, mens norske husstander og norske bedrifter «oppnår» skyhøye strømpriser.

Det er slik denne politikerskapte dynamikken fungerer, til beste for alle andre enn vårt eget land.

Både Sverige, Danmark, Tyskland, Nederland og England vil nå få strøm fra Norge.

Forrige lørdag var det motsatt. Da importerte Norge 101 gigawattimer strøm fra Kontinentet, nettopp fordi norske vannreserver tidligere var nedtappet til eksport, og vi var avhengig av import for å dekke vårt eget behov.

Les også: 

Tidligere Yara-sjef ut mot utenlandskabler: Spiser opp Norges strømoverskudd

Bestill fra Document forlag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Husk lesermøtet!

Kjøp billetter til møtet her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.