Regjeringens skatteutvalg foreslår full moms – 25 prosent – på «alt»; mat, kollektivtrafikk og kultur. I dag har mat 15 prosent moms. Økte inntekter skal brukes til å gi mer til «sårbare grupper». Moms på «alt» vil føre til større forskjeller.

Ett av forslagene er 25 prosent merverdiavgift (mva.) på alt, også mat, kulturopplevelser og kollektivtrafikk. I dag varierer momsen mellom ulike varer og tjenester, blant annet har de nevnte områdene lavere merverdiavgift.

Utvalget anbefaler at om lag halvparten av de økte inntektene fra merverdiavgiften settes av til direkte kompenserende tiltak, blant annet økt barnetrygd, bostøtte og studiestøtte. (NRK)

Det ble sist uke varslet 10 prosent prisstigning på matvarer på nyåret.

Nesten før forslaget var lagt frem ble det skutt ned av Arbeiderpartiets Eigil Knutsen som er leder i finanskomiteen på Stortinget. Overfor E24 går han tydelig mot å gjennomføre denne endringen nå.

– Gitt tiden vi er inne i, med rekordhøy inflasjon og stigende matvarepriser er det uaktuelt å øke moms på mat med ti prosent, sier Knutsen

Les også:

Varsler kraftig prisøkning på dagligvarer over nyttår

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.