Tyrkisk høyesterett dømte onsdag noe så aparte som en muslimsk sexkultleder, haremeier, kreasjonist og anti-evolusjonist, konspirasjonsteoretiker, forfatter og TV-forkynner, til 8658 års fengsel. 

Adnan Oktar fikk opprinnelig en «mild» dom på 1075 års fengsel, men den ble anket av aktoratet. 

Høyesterett i Istanbul idømte ham 8658 år for flere forhold, blant andre seksuelle overgrep, overgrep mot mindreårige, frihetsberøvelse, voldtekt, mafiavirksomhet, utpresning, skatteunndragelse, terror, politisk og militær spionasje.

Retten dømte også elleve andre tiltalte til 8658 års fengsel hver, ifølge nyhetsbyrået Anadolu.

Oktar var også siktet for påståtte forbindelser med Fethullah Gulen som tyrkiske myndigheter anklager for å ha ledet et mislykket militærkupp i 2016 som drepte 251 mennesker og skadet mer enn 2000.

Det tok dommeren halvannen time å lese domsslutningen. Oktar kom med en kort, men fattet kommentar til dommeren da dommen var forkynt:

– Vi har fullstendig kjærlighet til deg. Vi har fullstendig tillit til vår stat. Vi er glad for avgjørelsen. Gud tok den. Gud tok den for å glorifisere oss.

Da Oktar ble ført ut av rettssalen reiste alle de tiltalte seg sammen med publikum og applauderte: 

– Du er en løve, halal.

Eget harem

Oktar er kjent for å ha omgitt seg med unge kvinner med mye sminke, men til gjengjeld lite klær. Han kalte dem «mine kattunger». I domsslutningen ble det slått fast at Oktar systematisk misbrukte medlemmene av sekten seksuelt.

Oktar drev en TV-kanal som hevdet konservative muslimske standpunkter, men som jevnlig ble fordømt av Tyrkias religiøse ledere. Han utmerket seg som kreasjonist og voldsom kritiker av evolusjonsteorien. På 2000-tallet var han engasjert i «en massiv kampanje» for å omvende vestlige mennesker til islam. Han har skrevet mer enn 300 bøker som er oversatt til 73 språk.

Hans mye latterliggjorte bok «The Atlas of Creation» hvor han hevdet at Darwins evolusjonsteori lå til grunn for global terrorisme, ble angivelig sendt uoppfordret til akademikere og biblioteker. 

Frafallen antisemitt

Han har tidligere publisert bøker med antisemittiske konspirasjonsteorier og Holocaust-fornektelse, blant annet «The Holocaust Lie» hvor han hevdet at «det som blir presentert som Holocaust, er at noen jøder døde på grunn av tyfus og hungersnød under krigen». 

De siste årene har han bekjempet antisemittisme i den muslimske verden. For det er han «tatt til nåde» av flere høyprofilerte israelere.

Da han etter i mange år å ha hatt frie tøyler fra myndighetene, ble arrestert i sitt hjem i Çengelköy på den asiatiske siden av Istanbul, fortalte Oktar journalister at anklagene var «løgner» og «et spill fra den britiske dypstat».

Haremet var lenge en utbredt praksis i Midtøsten og assosieres med islamsk kultur, men skikken har vært i tilbakegang og er fra midten av 1900-tallet hovedsakelig praktisert i mer konservative samfunnsskikt. Fyrste- og rikmannsharemer hos de osmanske sultanene, var kjent for tallrike konkubiner og slavinner i tillegg til de fire lovlige hustruene.

Oktars dom er blant de lengste i Tyrkia og verden. Den lengste dommen som er utstedt av tyrkisk rett, er på 9803 og et halvt år. Hvorvidt den dømte har sonet ferdig og gjort opp med samfunnet, vites ikke.

 

 

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.