Australias største helseforsikringsselskap, Medibank, med 9,7 millioner brukere, ble hacket i oktober. Onsdag kom kravet om én australsk dollar for hver av pasientjournalene, etter at selskapet tidligere nektet å betale hackerne. Australske myndigheter innrømmer at de har tatt for lett på cyber-sikkerheten.

Opplysninger om Medibanks 9,7 millioner tidligere og nåværende kunder, som ble stjålet under et datainnbrudd i oktober, dukket onsdag opp på det mørke nettet etter at selskapet nektet å etterkomme hackernes krav om penger.

Foruten navn, fødselsdata, adresse, passnummer og telefonnummer, inneholder de stjålne dataene også fortrolige helseopplysninger. I alt skal det dreie seg om 200 gigabyte.

Ifølge sjefen for Australias føderale politi, Reece Kershaw, er det en russisk hacker-gruppe som står bak datainnbruddet og utpressingen, men han navngir dem ikke. (NTB)

Medibank har nektet å betale løsepenger, med henvisning til råd fra eksperter om at det ikke ville sikre at kundenes informasjon kommer tilbake, og at det i tillegg kan sette flere mennesker i fare, ved å gjøre Australia til et større mål.

– Ubotelig skade

Natt til torsdag trappet hackerne opp presset.

Den nettkriminelle organisasjonen postet også informasjon som påstås å koble klienter til utførte aborter, etter at den tidligere denne uken slapp en «versting-liste» som ser ut til å vise kunder som mottok behandling for rus-avhengighet, problemer med mental helse og HIV.

Australske medier har koblet forumet som ble brukt til å legge ut de hackede dataene til REvil, en hacker-gruppe russiske myndigheter tidligere i år opplyste at de hadde stengt, etter forespørsel fra USA.

Australias innenriksminister Clare O’Neil mener hackerne, takket være utilstrekkelig datasikkerhet, kan ha gjort ubotelig skade.

Home Affairs Minister Clare O’Neil on Tuesday said the fallout from the Medibank hack was «potentially irreparable».

«One of the reasons why the government is so worried about this is because of the nature of the data,» she told Australia’s parliament.

«When it comes to the personal health information of Australians, the damage here is potentially irreparable.» (France24)

Australia admits cyber defences ‘inadequate’ as medical hack hits millions (France 24)

Hacker demands $10m to stop leaking Australians’ medical records (Al-Jazeera)

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.