I en tale til Democratic National Committee (DNC) den 25. august omtalte USAs president Joe Biden det han kaller «MAGA-republikanere» – altså de som gjør Donald Trumps slagord Make America Great Again til sitt eget – som «halv-fascister», og i Philadelphia torsdag utropte han de samme menneskene til «trusler mot demokratiet», etter tidligere ved flere anledninger å ha kalt dem «ekstremister».

Under en pressekonferanse noen timer før Biden talte i går forsøkte Real Clear Politics’ reporter Phil Wegmann å få presidentens pressetalskvinne Karine Jean-Pierre til å utdype hva Biden mener med uttrykk som «halv-fascister» og «ekstremister».

Wegmann tok utgangspunkt i Bidens ramsalte kritikk av republikanske abortmotstandere. Abortstriden har pågått lenge og har alltid hatt to sider, poengterte han og spurte om personer som kjemper denne kampen gjennom politiske institusjoner, er å anse som ekstremister.

Jean-Pierre unngikk å svare:

When we talk about semi-fascism and the attack on our democracy, that’s what we’re talking about, right? An attack on our democracy. That’s what we’re seeing. an attack on our freedom. That’s what we’re seeing from MAGA Republicans. That’s what they’re doing.

When you’re talking about inciting violence, that is an attack on our democracy. When you see a mob that is attacking the Capitol and you don’t call it out, or you call it out one day and change your mind another day, what message are you sending about our democracy?

Wegmann holdt fast ved aborttemaet, og viste til at USAs høyesterett har åpnet for ny politisk kamp om abortsaken.

Specifically with regard to limiting these freedoms, I guess what I’m asking is — the Supreme Court created this space for the anti-abortion movement at the state and perhaps a federal level. Where do they fit into this? How would the president describe them after this decision? Are they just extremists or are they part and parcel of semi-fascists?

Så er landets høyeste dommere også å anse som ekstremister? Igjen unnlot Bidens pressetalskvinne å svare:

Here’s what I’ll say. We continue to see attacks on peoples’ fundamental rights. With Americans on new abortion laws across the country. We have national Republicans who are leaders in their political party who sit in office who say they want to take away the rights, even in cases of incest and in case of rape, and taking away a woman’s right to make a decision on her body, that is extreme. The president is going to call that out and do everything he can to protect peoples’ freedoms, and that is important to call out and talk about. And again, we see the majority of Americans who disagree.

Deretter trakk Jean-Pierre en uventet konklusjon:

And if you are not with where the majority of Americans are, that is extreme. That is an extreme way of thinking.

Den amerikanske presidentens offisielle talsperson sier altså at «hvis du ikke er med der hvor flertallet av amerikanere er, er det ekstremt. Det er en ekstrem måte å tenke på».

Ideen om at minoritetsoppfatninger er ekstremisme er høyst uvanlig i systemer ansett som demokratiske, men den har nå altså fått fotfeste i Biden-administrasjonen.

 

 

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.