Hovedinngangen til The Royal London Hospital. Foto: ClippednPinned / CC BY-SA 4.0 / Wikimedia Commons.

Britiske The Telegraph rapporterte lørdag om en bølge av «uforklarlig overdødelighet» i Storbritannia. Ifølge offisiell statistikk fra Office for National Statistics (ONS) dør det for tiden rundt tusen flere mennesker pr. uke enn normalt, dødsfall som ikke er knyttet til koronaviruset.

I den første uken i august døde omtrent 14 prosent flere mennesker i Storbritannia enn gjennomsnittet på fem år, noe som tilsvarer 1350 flere dødsfall enn normalt. Av overdødeligheten kunne 469 være knyttet til covid, men de resterende 881 kunne ikke forklares. Siden begynnelsen av juni er overdødeligheten rapportert til å være ti tusen mennesker.

Ifølge The Telegraph kan dødsfallene være konsekvenser av den britiske regjeringens håndtering av pandemien, som inkluderte strenge nedstengninger. Disse hadde som mål å hindre spredning av covid-19, men gjorde også at diagnostisering av alvorlige sykdommer som kreft, diabetes og hjertesykdom ble forsinket, og at behandlinger ikke kunne startes i tide.

British Heart Foundation ser på dødsstatistikken som «dypt bekymringsfull» og mener at tallene tyder på at «landet står overfor en ny stille helsekrise knyttet til pandemitiltakene i stedet for selve viruset».

– Hundrevis og hundrevis av mennesker dør hver uke – hva skjer? Forsinkelser i å søke og motta helsetjenester er utvilsomt drivkraften, etter mitt syn, sier Charles Levinson, administrerende direktør for fastlegetjenesten Doctorcall, til The Telegraph.

Levinson mener at håndteringen av pandemien betydde en økning i uoppdagede tilfeller av kreft og hjerteproblemer, men også at mange briter har slitt med psykiske problemer. Charles Levinson ber nå om en regjeringsundersøkelse av overdødeligheten.

Meldingene om overdødelighet har hatt stor innvirkning på sosiale medier. Blant annet har Nigel Farage (tidligere partileder i UKIP, tidligere medlem av EU-parlamentet og leder av Brexit-bevegelsen) stilt spørsmålet om noen vil bli holdt ansvarlig.

 

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.