Virkningene av nedlukningen kan være årsak til flere dødsfall enn selve sykdommen, antyder offisiell britisk statistikk.

De siste to månedene har antall dødsfall som ikke skyldes covid, overgått antall dødsfall som er knyttet til viruset. 

Office for National Statistics (ONS) tall for britisk overdødelighet fra viser at det hver uke dør rundt ett tusen flere mennesker enn vanlig av andre årsaker enn viruset. Det gir en overdødelighet på 14,4 prosent.

Tallene tyder på at landet står overfor en ny helsekrise knyttet til håndteringen av pandemien, ikke til selve viruset, skriver The Telegraph

Dette bekymrer britiske helsemyndigheter som har beordret en undersøkelse av tallene. De vil vite om dødsfallene er knyttet til forsinket eller utsatt behandling av sykdommer som kreft, diabetes og hjerteplager.

Dr. Charles Levinson, administrerende direktør for Doctorcall, en privat legetjeneste, sier at de ser «altfor mange» tilfeller av uoppdagede kreftformer og hjerteproblemer, samt et forstyrrende antall psykiske lidelser.

– Hundrevis av mennesker dør hver uke. Hva foregår der ute? 

Nye tall fra ONS kom tirsdag og de viser en dødelighet på 14,4 prosent over femårsgjennomsnittet. Det tilsvarte 1350 ekstra dødsfall i uken som sluttet 5. august. 469 av dødsfallene er tilskrevet covid. De resterende 881 er ikke forklart. ONS bryter ikke ned de gjenværende dødsfallene etter årsak.

Siden begynnelsen av juni har ONS registrert nesten 10 000 flere dødsfall enn femårsgjennomsnittet – rundt 1089 i uken – hvorav ingen knyttet til covid. Tallet er mer enn tre ganger så høyt som de 2811 som døde av covid-relaterte årsaker i samme periode.

Også analyser som tar hensyn til en aldrende befolkning har funnet en betydelig overdødelighet.

I et lekket notat fra Royal Albert Edward Infirmary advares det om at pasienter «stadig oftere» dør på akuttmottaket mens de venter på behandling.

I forrige uke viste offisiell statistikk for England at standarden på akutthjelp nådde et historisk lavt nivå med 12+ timers ventetid for mer enn 20 000 pasienter.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.