Sudden Adult Death Syndrome – SADS – er et paraplybegrep som brukes om plutselig død blant unge mennesker – oftest under 40 år – uten at det gjennom obduksjon kan påvises en åpenbar årsak.

Det for de fleste ukjente syndromet har «trendet» på sosiale medier etter at moren til Catherine Keane, 31, en ung kvinne som ifjor døde uten at det kunne påvises noen åpenbar dødsårsak, gikk ut og oppfordret foreldre til å få barna sine undersøkt for Sudden Adult Death Syndrome, spesielt om de hadde hjertesykdom i familiehistorien:

– Catherine bodde sammen med to venner i Dublin og de jobbet alle hjemmefra, så ingen tok særlig notis av at hun ikke kom ned for å spise frokost. De sendte henne en tekstmelding og da hun ikke svarte så de til henne og fant henne død. Catherine jobbet for et reklamebyrå og hadde det veldig bra. Hun gikk 10 000 skritt hver dag, fortalte moren Margherita Cummins til Irish Mirror.

Den australske forskeren, kardiolog Dr. Elizabeth Paratz sier at begrepene «hjerteinfarkt» og «hjertestans» ofte blandes:

– Hjerteinfarkt refererer til blokkering av hjertekaret, mens hjertestans betyr at hjertet rett og slett har stoppet. Hvis noen får hjerteinfarkt kan du under obduksjon se en blodpropp. Etter SADS er hjertet uskadet.

Elizabeth Paratz mener at utfra et folkehelseperspektiv er bekjempelse av SADS vanskelig:

– Vi har ingen anelse om hvilke gener som forårsaker SADS.

Hyppigheten av plutselig hjertedød blant idrettsutøvere er tradisjonelt rapportert å ligge mellom én av 40 000 og én av 80 000. I det siste er det kommet rapporter med rater så høye som én av 3000. Australske forskere vil nu i et forsøk på å komme til bunns i fenomenet, opprette et eget register over SADS-dødsfall.

I Norge ble det registrert 41 676 dødsfall i 2021. Det er det høyeste antallet på 13 år, viser   statistikk Folkehelseinstituttet (FHI) publiserte i forrige uke.

Antall døde var ifjor 1000 til 1500 høyere enn forventet – og det høyeste antall siden 2008. Ifølge FHI er det økningen i dødsfall på grunn av hjerte-/karsykdommer som skiller seg ut med i overkant av 1200 flere enn forventet, melder NTB.

Vi må helt tilbake til 1995 for å finne en tilsvarende økning i dødelighet fra år til år av disse sykdommene.

FHI relaterer ikke SADS til covid-vaksiner. På sine hjemmesider skriver de at gjennomsnittsalderen for alle dødsfall relatert til covid 19-vaksiner var 79 år ifjor, og at de fleste ble meldt fra mars og april 2021. Disse dødsfallene «er fordelt på 19 med underliggende dødsårsak og 22 med medvirkende dødsårsak».

Under: Sønnen slapp inn i USA, men det gjorde ikke moren ettersom hun ikke er vaksinert mot covid:

 

Les også:

Ny studie: Covid-vaksinering ga 25 prosents økning i hjertestans

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.