Iransk etterretning kunngjorde mandag at flere fremtredende medlemmer av bahai-samfunnet er blitt arrestert for å spionere for Israel.

I en bølge av arrestasjoner i juni og juli er dusinvis av fremtredende medlemmer av landets største ikke-muslimske minoritet arrestert, innkalt til forhør eller utsatt for husransakning.

Søndag ble 13 bahaier arrestert i 52 raid mot hjem og virksomheter over hele landet, sa en representant for Bahai International Community (AFP via AA).

Iranske bahaier mener seg å ha blitt utsatt for forfølgelser og trakassering helt siden den islamske revolusjonen i 1979. De hevder at de siste arrestasjonene er en del av «regjeringens eskalerende forfølgelse av Irans bahai-samfunn».

En talsmann for bahai-samfunnet i Iran sa ifølge France 24 at Iran ønsker dem eliminert:

– Målet deres er å eliminere bahai-samfunnet som en levedyktig enhet.

Iransk etterretning sier at de internerte «har utført omfattende propaganda for å formidle bahai-lære» og for å «infiltrere utdanningssektoren over hele landet, spesielt barnehaver», men ga ingen informasjon om hvor mange som er blitt arrestert.

Bahai er en monoteistisk religion stiftet av perseren Bahaullah og hans sønn Abdul Baha på 1800-tallet.

Det er anslagsvis 300 000 bahaier i Iran. Titusenvis skal etter den islamske revolusjon ha migrert til andre land.

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.