Nedstengning i Kina og den pågående krigen i Ukraina forårsaker usikkerhet knyttet til vareleveranser innen helsesektoren. Den potensielle importkrisen kan ramme norske pasienter.

Medisinskteknisk utstyr, behandlingshjelpemidler og forbruksmateriell har blitt vanskeligere å få tak i som følge av blant annet Kinas nullvisjon for koronavirus og den pågående krigen i Ukraina.

I kontakt med sykehus i alle de fire regionale helseforetakene har TV 2 avdekket at sykehusene bekymrer seg over mangel på utstyr til røntgenmaskiner, hjertestartere og pustehjelpapparat.

– Hvis disse krisene utvikler seg videre, er det ikke godt å si hva vi vil få problemer med. Vi så jo under pandemien at det er mange avhengigheter i forsyningene som ingen i det hele tatt har oversikt over. Uventede ting man kan få problemer med å få levert, sier Kjell Grøndahl, avdelingssjef for Medisinsk Teknisk avdeling i Helse Bergen.

– Vi er mest redde for at vi plutselig ikke får reservedeler til et eller annet viktig, og at vi da for eksempel må parkere et røntgenapparat eller en MR-maskin. Hvis vi må stoppe en av de store røntgen-labene vil det føre til at køene blir lengre på alt annet, holder Grøndahl frem.

Lange leveringstider og potensiell mangel på utstyr og deler vil forårsake lengre pasientkøer og flere utsettelser.

– Den globale situasjonen i dagens transportmarked er utfordrende og fører til forsinkelser, økte transportkostnader og usikker leveransekvalitet, sier administrerende direktør Bente Hayes i Sykehusinnkjøp HF.

– Pandemien er heller ikke over, særlig med de siste utbruddene og nedstengning i Kina, som er et stort eksportland, sier Hayes.

Kina, som står fast ved sin nulltoleranse for covid, fortsetter å stenge ned store byer på grunn av omikron-varianten. Det er ikke tegn til at landet vil gi opp den destruktive koronastrategien, som blant annet skaper sult, vold og frykt.

 

Kina: – Det grunnleggende problemet er selve covid-strategien

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.