Fra fjorårets høytidelige åpning av Stortinget, det 165. i rekken. Foto: Heiko Junge / NTB / Pool.

På det nye Stortinget er mange yrkesgrupper representert, ikke minst jurister, lærere, sykepleiere og bønder. Men det man finner flest av, er yrkespolitikere uten bakgrunn fra normal jobb. De såkalte broilerne.

NTB forteller om saken, og refererer til en oversikt i Klassekampen.

Av representantene på det nye Stortinget er 18 jurister eller er i ferd med å bli det, viser Klassekampens oversikt. Kun 16 av de 167 representantene har fagbrev som bakgrunn.

Ifølge avisa er Høyre juristpartiet framfor noe: 7 av partiets 36 representanter er jurister. En annen gruppe det er en god del av på Stortinget nå, er statsvitere, som det nå er ti av.

Innen yrker for øvrig finner vi eksempelvis ti lærere, ni bønder og åtte sykepleiere.

Men det er spesielt én gruppe som utmerker seg med sterk representasjon: Nemlig de såkalte «politiske broilerne». Ifølge  Klassekampen inneholder det nye Stortinget flest yrkespolitikere, altså personer som i praksis ikke har hatt andre typer jobb enn politikk.

Over 20 av yrkespolitikerne som Klassekampen har telt, har gått rett fra utdanning til jobb i partier eller en plass på Stortinget. Mange kommer fra politiske ungdomsorganisasjoner.

Uten erfaring fra arbeidslivet skal disse representantene nå styre over blant annet landets næringspolitikk, arbeidsmiljølovgivning,  bedriftsbeskatning, avskrivningsregler, avgiftssatser, toll- og importbestemmelser og klima- og miljøregelverk for industri og næringsliv. Dette for å nevne noen av alle de områder der Stortinget setter rammer for norsk økonomi, arbeidsliv og næringsliv.

I de fleste sammenhenger i yrkes- og organisasjonsliv stilles det konkrete og ofte strenge krav om innsikt og erfaring i saker man settes til å styre over. Spesielt når det er mye som står på spill for andre enn en selv.

I Stortinget der nasjonens ve og vel bestemmes, er det ingen form for regelverk eller kontroll knyttet til den enkelte beslutningstakers  kompetanse.

Les mer om enkelte stortingsrepresentanters innstilling til sin nye jobb: 

Første dag på Stortinget: Ingen fra MDG klarte å møte opp

 

Høst er lesetid: Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:
Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:


Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.