Rødts nye stortingsgruppe deler kake de typisk nok ikke har bakt selv. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB.

Allerede idet Stortinget åpner, vil Rødt «kreve» noe. Med en gruppe som øker fra én til åtte representanter er det fare for at Stortinget ganske fort går lei av å høre på krav om ditt og datt fra ytterste venstre fløy.

«Å stå på krava» var melodien for de ytterliggående på venstrefløyen allerede den gangen de kalte seg AKP m-l og etter hvert Rød Valgallianse.

Nå heter partiet Rødt, det er fortsatt kommunistisk i sin sjel, og det skal fortsatt kreves over en lav sko. Og de starter fra dag 1:

NTB melder at når Stortinget åpner, vil Rødt kreve hastebehandling av at alle mottakere av arbeidsavklaringspenger skal få forlenget ytelse dersom de ikke er ferdig avklart.

Kravet vil komme ved første anledning etter åpningen 11. oktober, skriver FriFagbevegelse.

– Resultatet av å ta fra folk inntekten brått og brutalt, slik regjeringen har gjort, er og blir økende fattigdom og økt fortvilelse, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til avisa.

Karensåret og flere andre endringer i AAP-ordningen ble innført i 2018. Rødt er blant partiene som krever at disse endringene blir reversert.

Dette kan i seg selv være et høyst rimelig ønske å fremme for et politisk parti.

Men det er først og fremst et varsel om den «vi  krever»-mentaliteten som vil prege Rødts nye, større gruppe i Stortinget.

Partiet utgjør et gufs fra tidligere tiders «klassekamp»-retorikk. De fleste samfunnsoppgaver skal løses basert på en forenklet og utdatert retorikk om «fattige og rike», med banale slagord og røde faner i kulissene. Hele veien skal det kreves.

Et annet trekk ved Rødt er at de gjennomgående er det partiet som har «best råd» til det meste. Alle grupper og oppgaver skal få det de har behov for, unge som gamle, syke som friske, by og land. Penger er det nok av.

Ikke minst har Rødt rikelig med midler til nærmest ubegrenset innvandring. Partiets program på området handler kort oppsummert om flere asylsøkere og flyktninger til Norge, at de skal få flere og bedre rettigheter, og at færre skal sendes ut av landet.

Samtidig som man øser ut penger, ønsker Rødt en sosialistisk samfunnsmodell som i andre land har ført til mer eller mindre økonomisk kollaps. Venezuela er ett eksempel, som sosialistvennlig norsk presse for øvrig har omtalt påfallende lite.

Dette går hånd i hånd med at partiet vil trappe ned den oljevirksomheten som per i dag finansierer det meste av alle de tiltak Rødt bare vil ha mye, mye mer av.

Svaret fra Rødt er stort sett at «de rike skal betale». I Rødts virkelighet finnes det åpenbart ubegrenset med søkkrike og milliardærer her i landet, og deres lommebøker er utømmelige.

Men det er ikke nok å flå Stein-Erik Hagen, Tobakk-Andresen og en håndfull andre. I praksis handler det om massive skatteøkninger for så å si alle som er i normal jobb med normal inntekt, om man skal være i nærheten av å finansiere partiets forslag.

Å få en relativt sterk gruppe fra Rødt på Stortinget blir som å få i hus en kravstor og bortskjemt tenåring uten begrep om familiens økonomi. Noen må rett og slett ta jobben med elementær opplæring og oppdragelse de neste fire år.

Les også:

Rødt vil øke skattene med 48 milliarder. Støre: – Jeg kommer ikke til å la meg diktere av det

Vi trenger DIN støtte! Gi et bidrag til Document i dag:

Høst er lesetid: Bestill årets boknyhet, full av sjokkerende avsløringer:

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Bestill også:

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Kjøp Asle Tojes siste bok her!

Bli medlem, og få tilgang til alt vårt stoff straks det publiseres:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.