Franske militære evakuerer franske borgere fra Afghanistan den 16. august 2021. Hva hjelper det med den største militære slagkraften hvis man mangler kampmoral og ikke vet hvem man er? Foto: Etat-Major des Armees via AP / NTB.

USAs og Vestens kaotiske tilbaketog fra Afghanistan er en større ydmykelse enn den amerikanske retretten fra Vietnam i 1975, skriver Spikeds redaktør Brendan O’Neill. Den store, langvarige og kostbare innsatsen for å sikre «varig frihet» har endt med et varig Taliban i stedet.

Nederlaget har skjedd til tross for at Vesten i teorien er overlegent sterkest:

The most powerful military force on Earth and its incredibly well-funded allies in Kabul have been pushed aside by a regressive 12th-century movement that thinks adulterers should be stoned to death. The allies of the most technologically sophisticated army in the world have been sent packing by a ragtag Islamist army which set about painting over billboard posters for female beauty products the minute it arrived in Kabul.

Tilbaketoget risikerer å svekke tilliten til USA internasjonalt:

Most immediately the US has shown itself to be an untrustworthy ally. Which nation or people in need of help would align with this supposedly freedom-loving superpower that abandons its allies to their fate when the enemy comes knocking?

Vestens geopolitiske utfordrere styrker sin stilling:

China is already moving to consolidate its relationship with the Taliban and to assert its authoritative influence in the new Afghanistan.

Samtidig får jihadister appetitt på ny jihad:

Islamist forces will take succour from the victory of the self-styled Islamic Emirate of Afghanistan, too. Both regionally and among aspiring jihadists in the West, the victory of the Islamist side in the ‘war on terror’, the return to power of the movement that was hosting al-Qaeda when it visited its barbarism upon the infidels of New York City and Washington, DC, in 2001, will inspire confidence and action.

Alt dette vitner om både politisk svikt, militær svikt og etterretningssvikt, men det aller verste er likevel den kulturelle og moralske svikten, analyserer O’Neill: Vesten har ikke de kulturelle ressursene til et sammenstøt mellom sivilisasjoner.

This wasn’t just a territorial battle, a fight over the land of Afghanistan. It was also a cultural clash. It was a war between one side that has very strong beliefs and is more than willing to die for them, and another side that doesn’t know what it stands for anymore and would rather avoid risk and self-sacrifice if at all possible.

Hvordan skal den vestlige sivilisasjonen vinne frem hvis menneskene den består av har sluttet å tro på, forsvare og gjøre personlige oppofrelser for sin egen sivilisasjons verdier, men snarere relativiserer dem, undergraver dem og fremhever at andres verdier er minst like bra?

We will liberate women from life under the burqa, Western officials said. But isn’t it ‘Islamophobic’ to criticise the burqa, or any other Islamic practice for that matter? Our elites have insisted for years that it is.

Den som hater sin egen sivilisasjon og skammer seg over dens historie, kan ikke stå opp for den, fastslå Spiked-redaktøren. Og universitetene gjør sitt til at denne miserable tilstanden vil vedvare:

How can you assert the civilisational authority of Western values when your entire educational and university system is devoted to questioning and demeaning Western civilisation?

Taliban har forstått at woke-kulturen har gjort Vesten svakt, mener O’Neill. I Vesten er til og med militæret moralsk svekket av det identitetspolitiske tøvet.

The Taliban will have watched as the mighty American military became bogged down in discussions of critical race theory and the problem of ‘white rage’.

An intolerant Islamist army gains in strength and plots its return to power while the American and British armies obsess over how to become more trans-inclusive

På den andre siden står urokkelige og standhaftige personer som er rede til å kjempe og dø for sitt eget tilbakestående system – og altså har lyktes med det i Afghanistan.

Men dette er ikke først og fremst en suksess for Taliban, det handler mest om at Vesten har sluttet å tro på seg selv og stå opp for seg selv, konkluderer Brendan O’Neill.

Konsekvensene av denne selvutslettende mentaliteten kan ikke unngå å innhente oss på egen jord heller.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂