13. oktober 1993 ble forlagssjef William Nygaard ble skutt og alvorlig såret utenfor sitt hjem i Dagaliveien. Muligens ble Nygaard skutt med et våpen lik ett av disse. Bakerst en Ruger Redhawk Kaliber 44. Den blanke i forgrunnen er en Smith og Wesson 44 magnum classic. Nygaard ble skutt med en Dan Wesson kaliber 44. Norsk-pakistanske Ali var mistenkt for å ha skaffet våpenet til han som skjøt. Selv om to personer ble siktet for drapet i 2018, er to av de mest interessante personene i saken gått i glemmeboken: norsk-pakistanske Ali, og mannen som slapp ham fri fra politiets varetekt: daværende visepolitimester, Roger Andresen,  Foto Jon Eeg / NTB

Skuddene i Dagaliveien‘ har blitt et begrep. Ikke bare i politi- og pressekretser, men også internasjonalt. Det skyldes to forhold; storpolitikk og ukultur. En av dagens gjester, Erling Folkvord, nærmer seg svaret på denne gåten i sin nyeste bok: «Det var ikkje berre Eirik Jensen: om polititoppar og ukultur

Storpolitikk

Hvem som avfyrte skuddene i Dagaliveien 11. oktober 1993, har aldri kommet for en dag. Det storpolitiske aspektet ligger i det faktum at skuddene som nesten drepte den daværende forlagssjefen i Aschehoug, William Nygaard, etter all sannsynlighet ble avfyrt etter ordre fra regimet i Iran. Nygaard var den norske forleggeren av boken Sataniske vers, skrevet av Salman Rushdie. Irans daværende leder, Ayatollah Khomeini, utstedte en fatwa som påbød at forfatteren og de som bidro til å oversette eller utgi boken måtte dø for å ha vanhelliget islam. Også i Oslos gater demonstrerte rasende muslimer:

OSLO 19890226: Muslimer i Norge demonstrerer i Oslo mot at Salman Rushdies bok «Sataniske vers» skal gis ut på norsk. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / NTB

Ukultur 

Ukultur-aspektet berører et tema vi ofte har vært innom i denne programserien: uforklarlig opptreden fra politiets side. Erling Folkvord har alltid hatt gode kilder, så også i boken, og i studio: 7310 Viggo Trosdahl. Trosdahl har ikke bare illustrert Folkvords bok. Han er også kilde, på mer enn en måte. Her er stikkordet Indicia:

Politibetjent Viggo Trosdahl arbeidde i fleire år i kjeldegruppa på etterretningsseksjonen. Erfaringar med med kollega Eirik Jensen førte til at han slutta å skrive inn eigne observasjonar i Indicia. Han frykta at Jensen ga opplysningar til kriminelle. (Det var ikkje berre Eirik Jensen, s.269)

Verken boken eller samtalen dreier seg det minste om Eirik Jensen. Det er bokens undertittel («om polititoppar og ukultur«) som er det viktigste temaet.

Slik sett kommer Erling Folkvord med nærmest sensasjonelt hard kritikk av politi- og politikertopper som Leif A. Lier, Ingelin Killengren, Jan Simonsen, og ikke minst den tidligere visepolitimester Roger Andresen. At denne boken knapt er omtalt i norske medier, er en skam. Men, som Folkvord sier i programmer: – Bokhandlene er åpne…

Skjermdump fra Folkvords bok, s. 323.

Disse spørsmålene er helt sentrale i attentatsaken, og det vil være en evig skamplett for Norge, om denne saken aldri blir fullt og helt oppklart.

Berømmes må også journalist og forfatter Odd Isungset. I 2010 ga han ut boken: Hvem skjøt William Nygaard? For sin utrettelige innsats i denne saken, fikk da også Isungset Fritt Ord-prisen i 2018. Som Folkvord sier i sin bok: – Denne boken kunne ikke vært skrevet uten hans innsats!

Folkvords bok inneholder nok avsløringer av naivitet og ukultur i politietaten til at Stortingets justiskomité burde se på en rekke av sakene han omtaler.

Documents TV-sendinger er på YouTube og Rumble kl. 21 sju dager i uken. Programmene kan også sees på våre Facebook-sider  og de kan høres og lastes ned som podkast på PodBean. Abonnér og få varsel om ekstrasendinger. Kveldens sending kommer ca kl 23:00. 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.