Dette spørsmålet stilles nå til regjeringen fra et bredt politisk sammensatt panel.

Høsten 1993 klarte en leiemorder nesten å drepe forlagssjef William Nygaard i Aschehoug, etter at forlaget hadde utgitt Salman Rushdies roman Sataniske vers.

Nå vil Carl I. Hagen, stortingsrepresentant (FrP), Ellen Horn, tidligere kulturminister (Ap), Erik Hagelsteen Vik, tidligere førstebetjent, Kripos, Erling Folkvord, tidligere stortingsrepresentant (RV), Thorvald Steen, tidligere leder i Den norske Forfatterforening, Vigdis Hjorth, tidligere nestleder i Den norske Forfatterforening og Viggo Trosdahl, tidligere politibetjent, ha svar på hva politiet drev med i Nygaard-saken.

Irans Ayatollah Khomeini hadde oppfordret alle muslimer til å likvidere enhver som medvirket til oversettelse eller utgivelse, og før attentatet mot Nygaard hadde oversettere i Japan og Tyrkia overlevd drapsforsøk, mens en tredje oversetter ble myrdet i Italia.

«Norsk media rettet raskt søkelyset mot Irans fryktede etterretningstjeneste., men Oslo-politiet så derimot en annen vei og etterforsket i stedet Nygaards omgangskrets», skriver gruppen i Dagsavisen.

Lørdag 28. mars 1998 arresterte politiet 24 år gamle Ali, og vedtaket var en påtalemessig beslutning. Bare politimesteren personlig eller en statsadvokat kan oppheve en påtalemessig beslutning.

Nygaard-saken – inngripen fra øverste hold

Roger Andresen, den nyutnevnte visepolitimesteren i hovedstaden, brøt disse spillereglene. Utpå lørdagskvelden tok han seg til rette og ga ordre om å slippe den mistenkte ut av arresten.

Etter å ha sluppet fri den mistenkte, kan det virke som om visepolitimesteren eller andre ledere i Oslo-politiet stanset etterforskningen. Alle saksdokumenter ble låst ned i en stor kasse.

Politimester Ingelin Killengreen hadde deltatt i planleggingen av arrestasjonen. Nå hemmeligholdt politiledelsen visepolitimester Andresens regelbrudd i mer enn ti år. Da var alt forlengst strafferettslig foreldet.

Hvorfor hemmeligholdt Oslos politimester dette tilsynelatende regelbruddet i mer enn 10 år?

«Kan de som i Nygaard-saken hindret etterforsking av «Iran-sporet», ha blitt utsatt for den typen politisk press som Tysklands regjering i all stillhet rettet mot riksadvokat von Stahl i Mykonos-saken? spør gruppen, og legger til at de mener befolkningen har krav på å få vite hvordan og hvorfor politiledelsen i hovedstaden sviktet så fullstendig.»


Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok eller som e-bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.