Over halvparten av de ansatte i den svenske kvinneorganisasjonen Roks har vært sykemeldt på grunn av dysfunksjonelt arbeidsmiljø de siste årene. Kvinnene mobber og trakasserer hverandre til utbrenthet og psykiske lidelser.

Roks (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige) er en hjelpetjeneste for kvinner og jenter i Sverige. Hvert år mottar Roks opptil 15 millioner svenske kroner i statsstøtte og koordinerer for tiden rundt 100 krisesentre i landet.

Utad bruker den feministiske organisasjonen slagord som «sammen i søsterskap», men bak fasaden er virkeligheten en ganske annen. Flere kvinner har vitnet om en kultur preget av mobbing, straff, maktmisbruk og utbrenthet, melder Expressen.

– Man pratar om systerskap, men det var absolut inga spår av det på Roks. Det var en kall och fientlig miljö som bröt ner kvinnor, sier en tidligere ansatt.

Kontoret har i gjennomsnitt seks til syv faste stillinger og fire av disse har vært sykemeldt på grunn av arbeidsmiljøet de siste tre årene.

– Efter några veckor på nya jobbet började jag märka att styrelsen drev organisationen väldigt hierarkiskt. Jag jämförde det till slut nästan med en militär styrning, sier en kvinne til Expressen, som var overlykkelig da hun fikk jobb på Roks kontor for noen år siden.

Det dysfunksjonelle arbeidsmiljøet skal ha blitt verre med ny styreleder. Etter at Jenny Westerstrand ble valgt til styreleder i 2018, eskalerte maktspillet til ren mobbing og utvisning av enkeltpersoner, og enkelte ble «svartelistet». En etter en ble sykemeldt på grunn av psykiske lidelser, spesielt utmattelse, skriver Samnytt.

Etter tips fra publikum gjennomførte Arbetsmiljöverket en forhåndsvarselet kontroll på Roks kontor i Södermalm Stockholm og bemerket deretter at organisasjonen ikke hadde undersøkt arbeidsmiljøforholdene i tilstrekkelig grad. I uttalelsen skriver myndighetens inspektører blant annet at «risker i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön kan leda till ohälsa för enskilda medarbetare eller arbetsgrupper».

Jenny Westerstrand avviser narrativet til de tidligere ansatte.

 

Venstreekstreme kvinner er mest psykisk syke

 

Kjøp Thomas Knarviks bøker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.