Spørsmålet de fleste stiller seg etter hvert som koronavaksineringen går sin gang, er om den vil redusere epidemien så mye at verden kan trekke et lettelsens sukk og vende tilbake til et mer normalt liv.

Blant dem som heller kaldt vann i blodet i så måte, er professor Andrew Hayward, en epidemiolog som sitter i den britiske regjeringens vitenskapelige rådgivningsgruppe SAGE. Det er etter Haywards oppfatning sannsynlig at det vil komme en fjerde koronabølge til tross for vaksineringen, skriver Evening Standard. Hayward tror konsekvensene vil bli mindre, men at det er vanskelig å si hvor mye mindre.

Den kjente italienske immunologen Alberto Mantovani tenker i de samme baner. Til La Stampa antyder han at en fjerde bølge kan komme etter jul. Både sørafrikanske og brasilianske varianter av viruset bekymrer Mantovani.

Hvorvidt pandemien kan komme under kontroll forholdsvis raskt, er også tema i et kjempelangt intervju som Die Welt søndag har gjort med det tyrkisk-tyske forskerparet og Biontech-grunnleggerne Özlem Türeci og Uğur Şahin, som utviklet den første koronavaksinen sammen med Pfizer.

Vaksineutviklerne Uğur Şahin og Özlem Türeci mottar Axel Springer-prisen den 18. mars 2021. Foto: Bernd von Jutrczenka / DPA via AP / Pool / NTB.

I samtalen med Mathias Döpfner forteller de to om prosessen med utviklingen av vaksinen, for deretter å svare nokså unnvikende på spørsmål om den politiske håndteringen. I kliniske spørsmål er de derimot langt klarere, både om koronaen og sin egen kreftforskning.

De antyder for eksempel at 70 prosent av befolkningen må koronavaksineres før man kan si seg noenlunde fornøyd, en prosentandel som Tyskland kan forventes å nå i september. Da bør antall dødsfall og sykehusinnleggelser ha blitt betydelig redusert, spår de to. De sier videre at også de unge fra 16 år og oppover kan ta vaksinen, men at de bør vente til det foreligger noen flere kliniske data.

Det vil ta minst ett år før ting roer seg ordentlig, mener forskerne:

Die Welt: Tror dere at vi vil ha pandemien under global kontroll på slutten av dette året?

Uğur Şahin: I USA og mange land i Europa vil vi sannsynligvis være i en situasjon hvor vi ikke trenger å være i lockdown. Det vil naturligvis fortsette å skje lokale utbrudd, men det vil forbli bakgrunnsstøy. Det vil komme mutasjoner. Men disse vil sannsynligvis ikke spre skrekk.

Men vaksineringen som pågår nå, kan ikke forventes å løse problemet en gang for alle, presiserer han:

Deretter må man tilpasse vaksinen. Vi forbereder oss allerede på det nå. Det vil ta minst ett år før vi har kontroll på situasjonen over hele verden.

Mener dere at målet er å slå ned viruset eller leve med viruset?

Viruset vil ikke forsvinne. Vi får se om det blir nødvendig med en vaksine hvert år eller hvert femte år.

Türeci og Şahin har altså ingen større frykt for en fjerde bølge etter 2021, men bare fordi de ser for seg at nye varianter kan holdes i sjakk med nye, modifiserte vaksiner.

Det reiser spørsmålet om hvorvidt en tilstrekkelig høy andel av befolkningen vil ønske å la seg koronavaksinere jevnlig. Forskerparet er imot obligatorisk vaksinering, men mener at alle bør oppmuntres til å la seg vaksinere.

 

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.