Spansk politi bevokter antifascister som protesterer mot VOX i Barcelona 16. januar i år. Foto: Paco Freire/SOPA

Midt under valgkampen i regionen Katalonia viser Twitter nok en gang sin vilje til å påvirke demokratiske valg. Det innvandringskritiske partiet VOX, som er det tredje største partiet i Spania, har fått sin Twitter-konto stengt ned.

Begrunnelsen er at VOX har brukt slagordet «stopp islamiseringen», og i tillegg har fokusert på migranters overrepresentasjon på kriminalstatistikken, skriver den spanske avisen El Diaro.

Twitter mener at VOX dermed har brutt mot selskapets reglement og brukervilkår. Den svenske nettavisen Samnytt forklarer:

Inlägget som påstås ”hota, trakassera eller uppmuntra till våld” publicerades ursprungligen på partiets kommunikationschef Rubén Pulidos personliga konto och delades sedan av VOX.

I meddelandet citerar han polisuppgifter som gör gällande att: ”Trots att migranter från Mellanöstern och Nordafrika endast utgör 0,2 procent av befolkningen orsakar de 93 procent av anmälningarna”. När VOX officiella konto delade Pulidos inlägg lades taggen #StopIslamization till.

Det er ikke Pulidos personlige Twitter-konto som blokkeres. Men VOX fikk sin konto stengt ned når de delte denne tweeten:

Kritikere påpeker at den saudiske prinsen Alwaleed Bin Talal innehar den nest største aksjeposten i det amerikanske selskapet, som regnes som en av Big Techs «four horsemen». Prinsen i det lite demokratiske landet Saudi-Arabia har investert 300 millioner dollar i Twitter, og har over 12 millioner følgere på sin personlige Twitter-konto.

Krever EU-beskyttelse

VOX-leder Santiago Abascal krever at EU beskytter retten til å fremføre faktabaserte ytringer på de sosiale plattformene, selv om de styrtrike eierne av Big Tech, i samarbeid med nasjonale myndigheter,  ønsker å skjule de negative konsekvensene i kjølvannet av masseinnvandringen.

Abascal hevder at dette inngrepet mot kritiske stemmer begrenser den demokratiske prosessen i Spania. Han har derfor skrevet brev til EU-kommisjonen med krav om tiltak mot sensur i forsvar for ytringsfriheten.

Kjøp Jean Raspails «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.