EU-kommisjonens uvalgte president Ursula von der Leyen er ikke fornøyd med å iføre oss munnbind. Hun vil kneble oss. Foto: Stephanie Lecocq/Pool/ NTB

Rett før jul ble European Electronic Communications Code innført. Dette ga brukere av sosiale medier og e-poster nokså god beskyttelse. Men nå angrer EU, og har derfor forhandlet fram en mer inngripende og kontrollerende løsning.

Ifølge nettstedet Femte juli brukes argumenter som at man vil beskytte barn mot seksuelle overgrep på nettet, noe det er vanskelig å protestere mot.

Men er det en forbedring at myndigheter får tilgang til alle personlige e-poster og såkalte PMs på Messenger? Samnytt skriver:

De nya reglerna innebär att samtliga dina meddelanden som skickas via appar och e-post ska genomsökas. Även krypterade meddelanden ska kunna genomsökas. Meddelanden som flaggas genom en automatisk algoritm kommer att överföras till en privat organisation i USA som manuellt ska läsa dem och eventuellt skicka vidare till polis eller andra myndigheter och organisationer.

Enligt siffror från den schweiziska polisen är dock 90 procent av alla automatiserade flaggningar falska.

Møter motstand

Den europeiske datatilsynsmyndigheten EDPS (tilsvarende det norske Datatilsynet) er kritiske. De mener lovforslaget hverken er nødvendig eller ønskelig. Det juridiske grunnlaget er uklart.

Men lakeiene i EU-parlamentet er selvsagt positivt innstilt til nye muligheter for å overvåke og undertrykke befolkningen:

Men i Europaparlamentet har en stor majoritet redan sagt ja till att gå vidare och förhandlingar pågår. Samtliga svenska partier i parlamentet ska ha röstat ja utom Vänsterpartiet som är avvaktande.

Den konsoliderade texten väntas släppas av EU-kommissionen i april och godkännas i Europaparlamentet under sessionen i maj.

Retten til privatliv er en av de mest grunnleggende menneskerettighetene. Men snart skal Erna kontrollere våre tanker, og Big Tech straffer oss for våre ytringer. Voldtektsmenn får samfunnstjeneste, ytringer straffes med to år i fengsel.

Men EU-kommisarene har vel aldri vært opptatt av menneskerettigheter for «oss», kun for alle andre.

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.