Sakset/Fra hofta

Expressen fikk en time før bilbrannene begynte fått tilsendt en video hvor en maskert person kommer med tre krav.

I en video som skickades till Expressen en timme före bränderna skyller en anonym maskerad man det som ska ske på ”polisen, politikerna och samhället”.

– Behandla oss som djur och vi ska bete oss som djur, säger han.

Det hevdes at bilbrennerne ikke har noe budskap, og hvis det er det må det finnes på ytre høyre. Men videoen viser at bilbrennerne har et budskap.

To journalister fra Expressen hadde i flere uker arbeidet på en stor reportasje om problemene i Gøteborg. De hadde snakket med en rekke mennesker, også kriminelle.

Mandag kveld får fotografen en beskjed:

En av männen som de hade kontakt med, som inte medverkade i reportaget, hör på måndagen av sig och antyder att ”något stort” är på gång i Göteborg.

Klockan 19.46 på kvällen skickar han en video till Niclas Hammarström.

I videon läser en maskerad man i svart luvtröja upp ett meddelande riktat till ”polisen, politikerna och samhället”.

Adressatene er interessante. Statsminister Stefan Löfven og Moderaternas leder, Ulf Kristersson, sto tirsdag kveld i studio og snakket om bilbrennerne, ikke til dem. Det er som de ikke forstår at voldsmennene har gjort dette for å sende et budskap til dem.

Löfven minnet om at straffene er skjerpet, det skal settes opp flere overvåkingskameraer, og politiet skal få utvidede fullmakter til selv å avgjøre hvilke tiltak som skal settes inn. Moderaterna leder mente at veien å gå var gjennom foreldrene.

– Socialtjänsten måste förklara för föräldrarna tidigt att antingen måste ni se till att få ordning på era ungar, annars tvingas vi ta över ansvaret. Här finns inga utrymmen för kompromisser, säger han.

Sosialtjenesten var en av punktene i videoen:

• Socialtjänsten rycker bort barn från deras familjer.

Ungdommene hater politiet. Det er velkjent.

• Polisen är brutal och trakasserar människor utan grund.

Det tredje kravet er mer aparte:

• Det är orättvist att övervakningskameror sätts upp i fattiga områden men inte i rika.

Ungdommene har tatt til seg noe av venstresidens retorikk mot rike. Det skal være likhet. At kameraer har noe med kriminaliteten å gjøre, ignoreres.

Hva ligger i kravene?

Politiet er hatobjekt nr 1. Venstresiden har bekjempet klassepurk. Dette er noe annet. Disse ungdommene vil ha politiet vekk fra deres områder. De hevner at politiet fengsler deres «brødre» og forstyrrer innbringende «affärer». De skal skremmes bort.

Angrepet på sosialtjenesten har også med markering av grenser å gjøre: Sosiale myndigheter har ikke noe med å blande seg i deres familieforhold. Det er off limits. Det er Sverige som er overgriperen. Det ligger en avvisning av myndighetenes legitimitet i kravene. -Slutt å blande dere i våre saker.

Ungdommens voldsspråk er en ekstrem variant av holdninger som deles av mange i ghettoene. De oppfatter seg som ofre for svensk undertrykkelse.

Det finnes ikke noe «vi» her som omfatter Löfven, Krristersson, myndigheter i stort eller mediene. Det er et «oss» og «dem».

Det orker ikke svenske politikere å forholde seg til. Skulle de gjøre det ville alle deres gode forsetter falle døde til jorden. Og for hver eskalering av situasjonen, svares det med nye forsetter: Ofte ender det med at skylden legges på Sverige: Det er svenskene som ikke har gjort nok.

Dette øker spenningene i samfunnet. «Svenskene» vet utmerket godt hva som foregår og hvilke midler som må til.

Men det offisielle Sverige orker ikke forholde seg til disse svarene.

 

Maskerade mannen i video till Expressen: Hämnd mot polisen

Støtt oss

Vi setter stor pris på om du kan gi et månedlig beløp. Dette gir oss en forutsigbar inntekt og gjør oss i stand til å publisere mer og bedre.