Foto: Lucy Nicholson / Reuters / Scanpix. Sprinkelgrafikk: Document.

YouTube, det Google-eide nettstedet som er verdens største plattform for deling av videoer, fortsetter å ramme sine brukere politisk med nøye utvalgte utestengelser. Et spansk parti og en tysk-egyptisk islamkritiker er ofrene denne gangen.

Det spanske politiske partiet Vox, som fikk 10,3 prosent av stemmene ved parlamentsvalget i Spania i april, kunngjorde tirsdag på Twitter at partiets kanal på YouTube var blitt fjernet uten noen forklaring:

Beslutningen er et alvorlig angrep på ytringsfriheten til et politisk parti, heter det i kunngjøringen fra Vox, som forlanger at partiets konto aktiveres igjen.

Onsdag opplyste Vox at situasjonen er uforandret: Partiet har fremdeles ingen tilgang til YouTube-kanalen sin.

I dag har også den tysk-egyptiske islamkritikeren Hamed Abdel-Samad – som er utgitt på norsk av Document Forlag – kunngjort på Twitter at kanalen hans på YouTube er fjernet:

120.000 abonnenter og 25 millioner klikk affiserer ikke YouTube, skriver Abdel-Samad på Facebook.

Det går en linje fra Tommy Robinson via Vox til Abdel-Samad: Den som er imot masseinnvandring eller islam, motarbeides av de store teknologiselskapene i sine forsøk på å kommunisere til omverdenen.

Stadig flere ser at disse mektige selskapenes adferd er et demokratisk problem, og spørsmålet er allerede løftet opp på høyt myndighetsnivå i USA.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.