Tidligere denne måneden ble det i et tysk nettarrangement diskutert om det finnes akademiske temaer for forskning og undervisning som er tabubelagt.

Professor i etnologi Susanne Schröter som leder forskningssenteret for global islam i Frankfurt, hevder at yngre forskeres politiske holdning spiller en rolle for vedkommedes karrièremuligheter.

Selv er hun blitt baktalt og ærekrenket av venstreorienterte akademikere som påstått «rasist» fordi hun forsker på sammenhengen mellom integrering og kulturelle uttrykk. Hun fordømmer «cancel-kulturen» som forsøker å stoppe det de oppfatter som politisk eller moralsk ubehagelig på universitetene.

– Karrieren over

Hun fortalte om doktorgradsstudenter hvis avhandlinger ikke ble godkjent fordi de hadde tatt for seg «feil» temaer, for eksempel æresdrap. Hun fortalte om studenter som ikke hadde fått gjennomføre sine bachelor- eller masterprosjekter fordi veilederne mente temaene var for følsomme. Om sitt eget emne sa hun:

– Når en etnolog jobber med islamisme, er karrièren over.

Professor Schröter anser slike tendenser som en trussel mot den akademiske frihet uansett fra hvilken politisk side de kommer fra.

Tysk-egypter målbundet

Den tysk-egyptiske statsviteren og publisisten Hamed Abdel-Samad som lever under politibeskyttelse på grunn av sin islamkritikk, rapporterte allerede i 2016 at universitetet i Augsburg og Ludwig Maximilians-universitetet i München ikke tillot ham å arrangere en diskusjon om politisk islam der han skulle presentere sine forskningsresultater om koranen:

– Universitetet i Augsburg, som en gang hedret meg med pris som «mønstermuslim», nekter meg nå en kritisk diskusjon om koranen. Universitetet i München som en gang lot meg undervise tyske og utenlandske studenter om islamsk historie, nekter meg nu å diskutere resultatene av min forskning på koranen i åpen dialog med studenter og borgere.

– Disse forskningsresultatene er kritiske overfor islam og åpenbart uønsket ved tyske universiteter. 

Hamed Abdel-Samad ser også en foruroligende utvikling for ytringsfriheten i Tyskland:

– Universiteter, intellektuelle, islamske lærde og «ansvarlige» politikere nekter å ta en ærlig og åpen debatt om islam. Og så sutrer de når denne debatten føres av «høyrefløyen»!

Ikke bare universitetene

Islamkritikk bekjempes ikke bare ved universitetene. Media praktiserer selvsensur, for de tradisjonelle politiske partiene er det tabu å forholde seg kritisk til islam, i samfunnet blir du ekskludert om du er åpent kritisk, til og med (i tysk) rettsvesen trues det med fengsel om du går offentlig ut med kritikk av politisk islam.
– Urfascismen kan komme tilbake i de mest uskyldigste forkledninger. Vår plikt er å avdekke ethvert nytt tilfelle – hver dag, i alle deler av verden. Umberto Eco

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.