Staten har brukt hundrevis av millioner på et integrerings- og fellesskapsarbeid i moskeene. Det arbeidet forsøker imamene å motarbeide.

Det skriver Almir Martin, lokalpolitiker for Oslo Senterparti i Nettavisen.

Mandag 25. september presenterte Muslimsk Dialognettverk (MDN) i samarbeid med Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn en rapport om barneundervisning i moskeer – de såkalte koranskolene.

Rapporten, skrevet av Nora Eggen, førsteamanuensis ved Det teologiske fakultetet på Universitetet i Oslo, dreide seg i all hovedsak om hvordan koranskolene styrker den muslimske identiteten til barna som deltok.

Eggen pekte på at barna som deltok først og fremst er norske, og ikke migrantbarn.

To av de store moskeene i MDN, Rabita og ICC-moskeen, beskrives av Eggen slik: «organisasjonen ønsker at barn og unge skal kjenne tilhørighet til islam så vel som til storsamfunnet», og «det legges vekt på lav terskel, tilhørighet til moskeen og til hverandre.»

Muslim i partiet Sentrum: – Allahs ord er hellige, koranbrenning er alltid hatefullt

Ingen kritiske spørsmål reises i rapporten.

– Utad gir disse moskeene inntrykk av å være moderate, men det som prekes innad er noe helt annet, skriver Martin.

– Jeg har opplevd krav om bønnerom, halal-mat, kjønnsdelt svømmeundervisning, kjønnsbasert håndhilsenekt og hets mot homofile, skriver han videre og legger til:

– Lærere har fortalt at de syns KRLE-timene er vanskelig når det kommer til kritikk av islam. Elever med norsk-muslimsk bakgrunn har ment at islamkritikk var islamofobisk og rasistisk.

En undersøkelse fra Fafo i 2013 viser at andregenerasjonsinnvandrere ikke blir mindre religiøse enn sine foreldre.

– Man kan argumentere med at Rabita og ICC-moskeen ikke verdsetter det norske fellesskapet og de sekulære verdiene – med unntak av religionsfriheten, avslutter Martin.

 

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.