En høyt profilert tysk journalist har kunngjort at han hverken vil diskutere eller kritisere islam efter å ha mottett en rekke trusler den siste tiden.

Trusler og angrep

Forfatteren Constantin Schreiber, journalist i det statlige nyhetsprogrammet Tagesschau, har skrevet en rekke bøker om islam og han sammenlignes med den franske forfatteren og poeten Michel Houellebecq. Han har i flere år levd i den arabiske verden.

Til Die Zeit sier Schreiber at han ønsker å legge dette kapittelet av livet bak seg på grunn av alle de trusler hans diskusjoner om islam har medført.

– Jeg vil ikke lenger kommentere noe som har den fjerneste tilknytning til islam. Jeg kommer ikke til å skrive bøker om islam, jeg kommer til å avvise alle forespørsler om å delta i talkshow, disse tingene er slutt for min del. Noen mennesker vil kanskje feire det og åpne boblene nu.


Rasistisk islamofob høyrepopulist

Schreiber anga en rekke trusler og verbale angrep som årsak til at han dropper temaet. Han beskrev også hvordan flere av hans kolleger har stemplet ham som høyreekstrem. Under en debatt ved Friedrich Schiller-universitetet i slutten av august, smurte en ukjent person kake i ansiktet hans mens protestanter delte ut løpesedler som beskrev ham som «rasistisk islamofob høyrepopulist».

– Nu vet jeg hvor du bor!

Han fortalte om tilrop på offentlige steder og om hvordan en drosjesjåfør hadde truet ham efter å ha hentet ham på arbeidsplassen.

– Nu vet jeg hvor du bor! sa sjåføren da han satte ham av. Schrieber beskrev opplevelsen som «skremmende».

Ikke alene

Schrieber er ikke den første offentlige person som er blitt truet for å ta opp temaet islam. 

Den britiske evolusjonsbiologen og forfatteren Richard Dawkins har lenge kritisert islam fra et ateistisk ståsted. Han overrasket tidligere iår ved å blankt nekte å diskutere religionen under et intervju.

Dawkins som tidligere har kalt islam «verdens ondeste religion» ble i mars spurt om temaet av programlederen Piers Morgan. Det resulterte i en mumlende avvisning; han ville helst ikke snakke mer om det.

Geert Wilders er en annen: 

– Jeg har bodd i måneds­vis i fengsel sammen med min kone, jeg har bodd i en brakke, jeg har bodd på en politi­stasjon, jeg har måttet kle meg ugjen­kjennelig i offentlig­heten med bart og parykk. Jeg kan ikke gjøre de mest grunn­leggende ting som alle mennesker gjør hver dag. Ta en tur i frisk luft. Tømme post­kassen. Kjøre en tur. Gå rundt kvartalet. Ta en rask tur i butikken. Og ærlig talt, man blir aldri vant til det.

Geert Wilders’ tale under retts­saken mot pakistaner som ville drepe ham

 

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.