Vi gjengir et utdrag av Geert Wilders’ tale under rettssaken mot en pakistaner som lovet dusør til den som ville drepe ham: 

– Herr formann, ærede medlemmer av retten, aktor. Tusen takk for at jeg får lov til å tale her idag. Dette er viktig for meg.

Jeg har i mange år mottatt dødstrusler så godt som daglig. Det har dessverre tvunget meg til å leve uten frihet.

Jeg har stått på dødslistene til Taliban, Al-Qaida og IS i lang tid. I de siste årene har imamer og mullaher utstedt flere fatwaer mot meg. To av dem er ganske nylig blitt gjentatt. Fatwaer er religiøse dødsdommer inneholdende konkrete oppfordringer til verdens muslimer om å drepe meg.

Jeg mottar så mange drapstrusler – rundt tusen i året – at jeg ikke rekker å anmelde alle av hensyn til jobben min som parlamentsmedlem.

Med truslene følger det ofte beskrivelser av hvordan de skal drepe meg, gjerne med bilder, halshuggingsvideoer, lydopptak av trusler også fra imamer i moskeer – og annet motbydelig voldelig materiale. De som fremsetter truslene kommer fra ulike islamske land, men særlig fra Pakistan.

Med unntak av pakistanerne som kom til Nederland for å drepe meg, men ble arrestert og dømt, blir 99,99 prosent av dem som truer meg fra utlandet, aldri straffeforfulgt.

Idag står én av dem for retten og det vil jeg takke påtalemyndigheten for. Jeg håper at også den pakistanske mullah Jalali og den politiske lederen Rizvi som utstedte de nevnte fatwaene mot meg, vil straffeforfølges. 

Idag behandler domstolen saken mot Khalid Latif, en tidligere cricketspiller fra Pakistan som i 2018 utlovet en dusør på tre millioner pakistanske rupier, den gang rundt 21.000 euro, som belønning for den som dreper meg og publiserer en video som beviser drapet. Han tilføyde at om han hadde mer penger, ville han gi også dem til den som drepte meg.

Khalid Latif mener jeg bør drepes fordi jeg ville fornærme «Guds profet» – han sikter til Muhammed – ved å arrangere en karikaturkonkurranse som ikke fant sted.

Jeg ville gjøre det klart at alle har lov til å tegne og at vi aldri skal bøye oss for mennesker som velger vold, trusler, drap og terror.

På grunn av alle fatwaene, truslene og oppfordringene til å drepe har jeg bodd i høysikkerhetsfengsel i nesten 19 år.

Jeg har for min egen sikkerhet bodd i månedsvis i fengsel sammen med min kone, jeg har bodd i en brakke, jeg har bodd på en politistasjon, jeg har måttet kle meg ugjenkjennelig i offentligheten med bart og parykk. Den dag idag bor min kone og jeg i et av myndighetenes sikre hus.

Jeg kan ikke gjøre de mest grunnleggende ting som alle mennesker gjør hver dag uten å tenke på det. Ta en tur i frisk luft. Tømme postkassen. Kjøre en tur. Gå rundt kvartalet. Ta en rask tur i butikken.

Og ærlig talt blir man aldri vant til det. Man lærer seg å håndtere det, men man blir aldri vant til det. Og det er tøft. Det bør du vite, men jeg er takknemlig for å være beskyttet. 

Så godt jeg kan prøver jeg ikke å la meg styre av frykten for å bli drept, vel vitende om at det kan skje når som helst, med eller uten beskyttelse.

Jeg vil alltid kjempe mot intoleransen og hatet til mennesker som fremmer vold. Jeg ser det som min plikt å advare og beskytte Nederland mot dem og deres ideologi.

Og jeg håper inderlig at domstolen sender et signal om at jeg ikke er fredløs. At man ikke ustraffet setter en pris på noens hode.

Jeg håper dere vil dømme Latif for det han har gjort og at dere sender et sterkt signal til dem som truer: Dere slipper ikke unna med det. Ytringsfriheten skal ikke bringes til taushet med terror.

Herr Latif, du kan ikke stoppe meg så lenge jeg lever og puster. Oppfordringen om å drepe meg mot penger vil ikke bringe meg til taushet, snarere tvert imot. Jeg vil fortsette å si sannheten og uttrykke min mening, også når det gjelder islam og profeten din.

Tanke- og ytringsfriheten er den eneste friheten jeg har igjen. Den vil dere aldri ta fra meg. Jeg vil alltid fortsette.

 

Støtt Document ved å kjøpe bøker fra Document Forlag!

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet»! Du kan også kjøpe den som e-bok.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.