Richard Dawkins er forskrekket over at ramadan nå løftes opp og frem, fremfor påsken. Og er forskrekket over at London er ramadan-pyntet – Hvis jeg må velge mellom kristendom og islam, så vil jeg velge kristendommen hver bidige gang. Det er jo en anstendig religion, på en måte som jeg ikke synes islam er, sier den verdenskjente ateisten i et nytt radiointervju.

Forskrekket av ramadan-pyntingen

Richard Dawkins er evolusjonsbiolog, men enda mer kjent som ateist og religionskritiker, og har blant annet forfattet Gud – en vrangforestilling (The God Delusion, 2006). Men han er spesielt skeptisk til islam, og nå nøler han ikke med å kalle seg kulturkristen, med hva en må oppfatte som kulturelt forsvar av kristendommen. Ikke minst satte ramadan-pyntingen i London en støkk i ham. I et intefvju med den britiske radiokanalen LBC sier han at han ble “slightly horrified”, det vil si lettere forferdet da den britiske hovedstaden hengte opp halvmåner for å pynte til ramadan, istedenfor påskepynt. Påsken er som kjent en av de aller viktigste høytidene i Vesten.

– Jeg anser oss for å være et kulturelt kristen land, og jeg anser meg selv kulturkristen. Jeg er ikke troende, og det er en viss forskjell mellom å være en troende kristen og en kulturkristen. Jeg elsker salmer og julesanger, og føler meg på sett og vis hjemme i den kristne etos (moral, særpreg, idealer etc.). Etter min mening er vi et kristent land, sier Dawkins og snakker da om Storbritannia.

Vi vet jo ikke om Dawkins ville blitt enda mer forskrekket over å høre om at hovedstaden i det gamle vikingelandet Norge, etter tusen år med kristendom også har pyntet hovedstaden med halvmåner til ramadan, og at det som var et konservativt parti, Høyre, både sto for pyntingen, pluss inviterte til ramadanfest i Oslo rådhus i forkant av påsken. Men skal vi tippe, så har han fått med seg trenden med økende islamisering i Vest-Europa. Som ikke lenger kan sies å være noen snikislamisering.

Muslimen Asif Aziz, født i Malawi, finansierte ramadan-pyntingen i London, gjennom Aziz Foundation. Styrtrike Azis eier også Trocadero and Criterion Building i Piccadilly Circus. Førstnevnte vil han ombygge til moské. London har for øvrig muslimsk ordfører, Sadiq Khan med røtter i Pakistan. Skjermdump fra Facebook.

Richard Dawkins har fått med seg at antallet troende kristne i Storbritannia er synkende, noe han ifølge intervjet er fornøyd med, men han sier samtidig at han vil sørge hvis katedralene og annen kristen kultur som hører til det å bo i kristne land forsvinner. Han ser kanskje ikke at de to elementene hører sammen: Uten kristne, ingen kirker og kristen kultur, såfremt en ikke er fornøyd med museer uten innhold. Han ser ut til å begynne å forstå at noe annet vil fylle vakuumet hvis kristendommen faktisk blir borte.

Færre kristne flere moskeer

– Jeg tror det ville bety noe, i hvert fall hvis vi erstattet (kristendommen med) noen annen religion. Det ville være virkelig forferdelig, sier Dawkins i intervuet.

Dawkins blir spurt om han anser det som et problem hvis antall kirkebesøkende synker, samtidig som det blir bygd stadig flere moskeer rundt om i Europa:

– Ja, det gjør jeg, sier ateisten.

Som samtidig sier at han må velge sine ord med omhu, kanskje med tanke på at hans ateist-«kollega» Salman Rushdie ble angrepet og forsøkt drept av en islamist så seint som i 2022. Likevel sier han ganske klokkeklart:

Islam kvinnefiendtlig

– Hvis jeg må velge mellom kristendom og islam, så vil jeg velge kristendom, hver bidige gang. Den ser ut til å være en grunnleggende anstendig religion, og det tror jeg ikke islam er.

Derpå blir han spurt om hva han ikke finner anstendig med islam, og Dawkins svarer:

– Det fremmes en aktiv fiendtlighet mot kvinner, noe jeg tror fremmes av islams hellige bøker. Jeg snakker ikke om individuelle muslimer, som er noe annet. Men doktrinene i islam, hadithene og Koranen er fundamentalt fiendtlige mot kvinner, fiendtlige mot homofile. Og jeg ender opp med at jeg liker å leve i et kulturelt kristent land, selv om jeg ikke tror et eneste ord av den kristne tro.

Kristendom forsvarsverk mot islam

Deretter sier Dawkins at han ikke tror på sånt som at Jesus sto opp fra de døde, eller at han ble født av en jomfru. Det er nonsense, ifølge ham, men kristendommen er viktig som fundament for britisk kultur.

Journalisten Rachel Johnsen, for øvrig søster av britenes tidligere statsminister Boris Johnson, spør om det spiller noen rolle om det blir muslimsk flertall i Storbritannia, og viser til at det er 6.000 moskeer under bygging i landet, og enda flere under planlegging. I tillegg til et uendelig antall fra før.

Ja, svarer Dawkins, det spiller stor rolle:
– Muslimsk flertall i Storbritannia hadde vært helt forferdelig. Kristendommen er et forsvarsverk mot islam. Ta Afrika, der både islamske og kristne misjonærer opererer. Jeg er på Team Kristendom, sier Richard Dawkins.

Ateisten Ayaan Hirsi Ali ble kristen

Da spørs det om Dawkins etterhver tar steget helt ut og følger i fotsporene til Ayaan Hirsi Ali, den ivrige ateisten med opphav i Somalia som før jul sto frem som kristen. For øvrig etter først å ha vært både vanlig muslim og Murslim Brotherhood-islamist i fedrelandet Somalia. Hun ble ateist som asylant i Nederland og bor nå i USA.

– Jeg har vendt meg til kristendommen fordi jeg til syvende og sist opplevde at et liv uten noen åndelig trøst ble uutholdelig – faktisk nesten selvdestruktivt. Ateismen mislykkes i å besvare et enkelt spørsmål: Hva er meningen og hensikten med livet? Skrev hun i en lang kronikk i nettavisen Unheard før jul. Et skrift som også ble omtalt i Document, og ellers gikk verden rundt.

Eller som en nettavis skrev i den anledning; det at Ayaan Hirsi Ali når står frem som kristen, er nesten like så overraskende som om Richard Dawkins skulle ha blitt prest.

 

Document er blitt 20 år – kjøp vårt nye tidsskrift!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.