Eksilprins Reza Pahlavi av Iran har de siste dagene reist rundt i Europa til støtte for protestbevegelsen i Iran. Han er i disse dager i Belgia for å delta i arrangementer i regi av Europaparlamentet.

Ønsket velkommen av Charlie Weimers fra Sverigedemokraterna

Reza Pahlavi ankom den belgiske hovedstaden Brussel tirsdag og ble ønsket velkommen av det svenske parlamentsmedlemmet Charlie Weimers fra Sverigedemokraterna. Weimers er en av vertene i dagens arrangement «Et sekulært, demokratisk Iran: Implikasjoner for Europas økonomi og sikkerhet» hvor Pahlavi er hovedtaler.

– Iran er blitt et Nord-Korea

Tirsdag sa Pahlavi i et arrangementet i det belgiske parlament at det globale samfunn vil befinne seg komfortabel med et alternativ til den islamske republikk, og bemerket at jo raskere overgangen skjer, desto tidligere kan sanksjonene fjernes og Iran motta utenlandske investeringer. Han orienterte også om opposisjonens ideer for en midlertidig overgangsregjering frem til det holdes folkeavstemning om landets styreform.

Om situasjonen i Iran sa Pahlavi at landet er blitt et Nord-Korea: 

– Iran kunne vært et Syd-Korea. Isteden ble det et Nord-Korea. Det gikk bakover istedenfor fremover. 

Karnevalsaktig stemning i London

Før han kom til Brussel var Pahlavi i London hvor hundrevis av iranere strømmet til fra hele Storbritannia for å få et glimt av sønnen til Mohammad Reza Pahlavi, den siste sjahen i Iran.

Før revolusjonen i 1979 var Pahlavi arving til Irans 2500 år gamle trone, men han har gjentagne ganger kunngjort at han ikke søker tronen og at det bør avholdes folkeavstemning over republikk eller monarki. 

På Twitter er hashtaggen #KingRezaPahlavi trending i disse dager – og de fleste innleggene under taggen, er på persisk.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag.

Document bringer nyheter andre fortier. Støtt oss!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.