Janet Yellen.Foto: Andrew Harnik/AP/Scanpix

Biden pressetalskvinne Jan Psaki ble satt i forlegenhet torsdag da hun ble spurt om Det hvite hus har noen kommentar til krigen om det børsnoterte selskapet GameStop. Psaki kunne bare vise til en pressemelding fra det amerikanske kredittilsynet som sa de fulgte med. Selv Biden-vennlige TV-kanaler som CNN synes dette var for blekt.

Saken handler i kortform om at store hedegfond spekulerer i shorting av et selskap, dvs de spekulerer i at kursen skal falle. Hvis mange nok shorter vil kursen falle. De store aktørene kan dermed styre kursen til sin fordel.

Men en gruppe vanlige investorer på reddit.com ble forbannet over at noen skulle plukke verdien av et selskap og robbe eierne. De slo seg sammen og begynte å kjøpe aksjer. De ble så sukessrike at kursen føk til værs. Dermed tapte hedgefondet bak shortingen så mye at det holdt på å gå over ende. Det måtte reddes med 2.2 milliarder dollar av to andre fond.

Men det stoppet ikke der. Den appen som småinvestorene hadde brukt, Robinhood, som selger seg som den lille manns forsvarer, fant plutselig ut at denne slags spekulasjon som småsparerne driver med, var usunt. De blokkerte dermed handelen i GameStop. Nå tok publikum virkelig fyr.

Dermed har de store makt og overgrep også kommet inn i aksjehandelen. Dette er rigget handel og folk finner seg ikke i det.

Valget var rigget, og nå også aksjemarkedet, resonnerer vanlige folk. De store tramper på de små.

På toppen av det hele: Den nyutnevnte finansministeren Janet Yellen, fikk 810.000 dollar i honorar for en tale, fra ett av hedgefondene som tro til og reddet Melvin Capital fra å gå over ende:

A third reporter asked Psaki if Treasury Secretary Janet Yellen would recuse herself from advising the president on GameStop, given that she received around $810,000 in speaking fees from Citadel, the hedge fund that bailed out one of the primary losers in the Gamestop frenzy.

Both Citadel and Point72 infused almost $3 billion into Melvin Capital, which saw massive losses after betting against the pumped up stock. The White House said on Wednesday that Yellen was monitoring the situation.

 

White House refuses to address GameStop controversy

Kjøp Asle Tojes bok her!

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂