Hans Geelmuyden. Foto: Geelmuyden Kiese

Hans Geelmuyden legger seg paddeflat etter en storm av kritikk mot ham for påstått rasistiske uttalelser. «Gale ord skaper fordommer. Fordommer i sin tur kan føre til hat og vold», skriver han i en pressemelding.

IKEA Norge bekjentgjorde nylig at man avsluttet samarbeidet med PR-byrået Geelmuyden Kiese, og det samme gjorde LO. Også byrådsleder Raymond Johansen og direktør Mari Trommald i Bufdir har kritisert uttalelsene.

Det skjedde i kjølvannet av PR-eksperten Hans Geelmuydens utsagn i to intervjuer knyttet til en debatt om mangfold i kommunikasjonsbransjen.

I et intervju med bransjeavisen Kampanje 15. juni uttalte Geelmuyden at «kebabnorsk er ikke godt nok i GK». I en facebooktråd kalte Geelmuyden også kommunikasjonsrådgiver Umar Ashraf for en «autoritær ekstremist»:

– Du fremstår som en autoritær ekstremist, og vil aldri lykkes med å sette munnkurv på meg. Lær deg vestlige verdier, og ikke misbruk dem.

Etter flere runder med beklagelser sendte Geelmuyden Kiese i dag ut en pressemelding med en offisiell beklagelse fra Hans Geelmuyden.

– Jeg erkjenner at begge kommentarene er rasistiske. Uttalelsen om «kebabnorsk» er rasistisk på grunn av sammenhengen uttalelsen ble fremsatt i, skriver han.

«Jeg beklager på det sterkeste begge kommentarene, og er svært lei meg for den smerte og det ubehag kommentarene har skapt. Semantikk og språk er viktig fordi gale ord skaper fordommer. Fordommer i sin tur kan føre til hat og vold. Jeg anerkjenner at kommentarene mine var skadelige, ufølsomme og uakseptable. Jeg forstår at jeg som opinionsleder har et stort ansvar for å fremme mangfold gjennom både ord og handling, og lover i fremtiden å avstå fra rasistiske ytringer.»

Geelmuyden ber om å bli trodd på at kommentarene ikke representerer hva han står for som menneske.

– I handling har jeg i 31 år arbeidet intenst for å gjøre Geelmuyden Kiese til en mangfoldig og inkluderende arbeidsplass. Jeg håper at både nåværende og tidligere kolleger kan bekrefte dette. Hendelsene de siste ukene motiverer meg til ytterligere innsats for mer mangfold og integrering, både i GK, og i samfunnet.

 

Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.