Jusprofessor Mads Andenæs knytter Listhaugs utspill om lukkede mottak til et dødsfall i Trondheim.

Venstresidens hat mot statsråd Sylvi Listhaug er hemningsløst. Når man ikke klarer å tøyle hatet kan resultatet bli stygt.

En BI-student som har vært savnet i rundt to uker ble mandag kveld ble funnet død i Nidelva i Trondheim. Studenten hadde innvandrerbakgrunn.

Da var det det sprakk for jusprofessor Mads Andenæs. Han la ut en link til saken med følgende tekst:

«Tragisk. Hatprat fra statsråd kan bidra til vold».

Andenæs’ kommentar var så hinsides at en av kommentarene lød: «Er dette satire?»

Problemet for Andenæs var at politiet har uttalt at man ikke «har noen mistanke om at det har skjedd noe kriminelt».

Og om så var, hadde jusprofessoren uansett befunnet seg på syltynn is. Det finnes absolutt ingen link til hverken Listhaug eller regjeringens politikk i saken om studentens dødsfall.

Annet enn altså i hodet til en jusprofessor.

Jusprofessor Mads Andenæs er en kjent kritiker av regjeringens asylpolitikk.

Til og med jurist og fagdirektør ved Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter, Anine Kierulf, reagerte i tråden under Twitter-meldingen:

«Hei Mads, jeg ser ingen indikasjoner på dette i artikkelen du lenker til – hvor fremgår det at dette dødsfallet kan knyttes til hatprat?»

Mads Andenæs beklager nå utspillet – på en måte.

ABC Nyheter, som først rapporterte denne saken, konfronterte Andenæs med Twitter-meldingen. Da stod han for innholdet, men har i etterkant beklaget.

Eller: «beklaget».

Andenæs understreket at han «ikke vet eller håper at det har skjedd noe kriminelt», men forsvarte Twitter-meldingen, og viste til Listhaugs utspill om at hun ønsker flere asylsøkere i lukkede mottak.

– Hun kategoriserer en hel gruppe, som ikke ser ut som henne med blondt hår, og sier vi må sette dem i lukkede mottak. Det er en kategorisering som er farlig, og kan føre til radikalisering. Det er hatprat som kan føre til voldshandlinger.

– Men politiet har ikke sagt at dette er en kriminalsak. Hvorfor knytter du Listhaug til denne saken?

– Jeg sier at det «kan» føre til voldelige handlinger. Mine ord er forsiktigere enn i kategoriseringen fra Listhaugs side. Twitter-meldingen er er ikke mer irrasjonell enn hennes utspill. Mer alvorlig er det at hatprat kan få konsekvenser, særlig hvis Listhaug skrur sin hat-retorikk videre opp. Det er ikke bra om dette skjerpes. Den som gjør det kan få moralsk ansvar for vold, svarte jusprofessoren.

Siden har Andenæs slettet Twitter-meldingen.

Slettet og «beklaget»:

«Slettet og beklaget innlegg fra morgentimene. Meningen var å rette søkelyset på utsagn som dette:

«– Dette er personer, hvor deres liv ikke betyr noe for dem. De dreper seg selv og andre. Og i møtet med dette, mener jeg vi må ta i bruk nye virkemidler. Ett effektivt virkemiddel er i alle fall å sørge for å ha kontroll på hvem som befinner seg i Norge, sa Listhaug i forrige uke ifølge NTB.»

Hatprat kan få konsekvenser. Nå er det viktig at hatpratet ikke skrus opp og bringes videre med nye utspill. Med min korte «kan»-FB/twittermelding ønsket jeg å rette søkelyset på er at vi ikke må drive hatprat mot svakere grupper. Valgkampen må ikke gi oss mer av karakteristikker som fører til radikalisering. Da kan hatprat føre til vold og det som verre er. La oss håpe det ikke skjer.

Ord er tvetydige, mine som i sitatet ovenfor. Mine var ikke presise eller elegante og heller ikke formålstjenlige. Nå kan jeg bare trekke tilbake og beklage.

Overfor ABC Nyheter har Listhaug selv følgende reaksjon når hun blir konfrontert med utspillet:

– Nå har Mads Andenæs nådd det absolutte bunnivået. Jeg vet rett og slett ikke hva jeg skal si. Jeg har tatt fullstendig avstand fra hatprat, rasisme og grumsete holdninger. Nå synes jeg Andenæs har gått altfor langt. Dette er under all form for anstendighet.

Anine Kierulf fortsatte å engasjere seg – nå var hun ute etter å forsvare Mads Andenæs’ tapte ære:

Andenæs er professor ved Institutt for privatrett ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

 

ABC Nyheter: Jusprofessor knyttet Frp-Listhaugs uttalelser til dødsfall

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂