Nytt

Byrådsleder Raymond Johansen. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix

Oppstyret rundt Hans Geelmuydens banale uttalelser om kebabnorsk, har fått Oslo kommune til å markere at alle som i fremtiden vil levere varer og tjenester til Oslo kommune må dele kommunens verdigrunnlag. Det skal inn i kontrakten.

Dette er akkurat det samme som Sveriges «värdegrund». I Sverige skal man bekjenne seg til samme verdifellesskap, ellers får man ikke være «med».

Det er en representant for Plan- og bygningsetaten i Bykuben som sier dette til DN:

– Bykuben vil for fremtiden sørge for å legge inn i våre kontrakter at vi vil at tilbyderne skal kunne identifisere seg med Oslo kommunes verdigrunnlag. Vi jobber for mangfold og muligheter for alle, og ønsker at samarbeidspartnerne våre skal kunne stå for det samme.

Det er Oa Eline Bodsberg Stræte i Bykuben som skriver dette til DN.

Hvis noe står i en kontrakt er det rettslig bindende. Da ville ikke Hans Geelmuyden sluppet unna med «kjeft». Bykuben har kontrakt med Geelmuyden Kiese ut 2021.

Raymond Johansen sørger for å spenne en retorisk bue over oppslagene, hvor ikke ett etablert medie forsøkte å ta Geelmuyden i forsvar, slik at også dette kan bidra til å heve nivået, et annet ord for å senke det:

– I en tid der vi trenger å bygge broer mellom folk, brenner Hans Geelmuyden broer. Og han er ikke alene om det. Hver dag skriver folk, og spesielt menn på vår alder, lignende ting på sosiale medier. Enkeltuttalelser som dette er i seg selv problematiske nok, men viktigere er det at vi begynner å se noen mønstre og strukturer i samfunnet vårt. Fellesskapet er ikke sterkt nok. En del føler seg utenfor, mens andre mener de kan heve seg over andre mennesker. Slik kan vi ikke ha det. Jeg håper ikke at den viktige debatten som nå pågår om mangfold vil koke bort i Geelmuydens ukloke uttalelser.

Raymond tar kaka. Igjen. Ingen klarer å si noe så platt og samtidig truende som Raymond: -Vi begynner å se noen mønstre og strukturer. Spesielt menn. Noen føler seg hevet over andre. Slik kan vi ikke ha det.

Hva vil Raymond gjøre med menn som Geelmuyden? Håper på at de dør ut selvsagt. Eller som skribenten i Minervanett.no sa etter valget av Trump: -Jeg trodde disse hvite mennene hadde dødd ut.

 

 

 

Oppstyret rundt Hans Geelmuydens banale uttalelser om kebabnorsk, har fått Oslo kommune til å markere at alle som i fremtiden vil levere varer og tjenester til Oslo kommune må dele kommunens verdigrunnlag. Det skal inn i kontrakten.