NRKs hovedkvarter på Marienlyst i Oslo. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Når det gjelder president Trump har norske medier innført unntakstilstand. Ingen påstand er for drøy, og alle presseetiske regler er opphevet.

De lider av svært avorlig TDS – Trump Derangement Syndrome. Siden pasientene mangler selvinnsikt og forståelse av eget sykdomsbilde, er prognosen svært lite oppløftende.

Og siden det er anstrengende å stadig finne på nye løgner om Trump, har NRK begynt å resirkulere gamle. Et flott og miljøvennlig tiltak. Gjenbruk er tidens melodi.

Dette er hva NRK skriver i dag:

«Fire av ti amerikanere sier de har brukt giftige rengjøringsmidler på huden eller på matvarer, ifølge USAs smittevernorganisasjon CDC. Etter at president Donald Trump ga råd om rengjøringsmidler mot koronavirus, økte pågangen på giftalarmtelefoner.»

Men for det første gav ikke Trump «råd» om å gjøre dette, han stilte et spørsmål til en ekspert om det var mulig, påpeker George Gooding.

Og det er heller ikke mulig å påvise at pågangen til giftalarmtelefoner økte på grunn av dette «rådet». Gooding presenterer tre grafer direkte fra CDC, som NRK henviser til. Grafene viser absolutt ingen økning etter Trumps utsagn 23. april.

Tilbake i virkeligheten økte slike tilfeller ganske markant i begynnelsen av mars, og har holdt seg relativt stabilt siden midten av april.

Mediene presenterer et falskt bilde av at ingen fant på å gjøre dette før Trump sa det, mens i virkeligheten skjer dette tusenvis av ganger hvert år, og økte altså pga. folks redsel for covid-19, ikke noe Trump sa.

Og det var ikke komplisert å finne ut dette, påpeker Gooding:

Det tok meg hele 1 minutt å sjekke dette. Pressen klarer å sjekke det, de også, men de vil ikke. De gjør en enorm innsats for å fortjene Trumps stadige anklage om «fake news».

NRK lenker tilsynelatende til CDC (Centers for Disease Control and Prevention), en amerikansk føderal etat underlagt Helse- og omsorgsdepartementet. Men interessant nok går ikke lenken dit, den går til den arabiske nyhetskanalen Al Arabiyas engelskspråklige nettside.

En mer pålitelig kilde til amerikansk helsestatistikk enn CDC, selvsagt.

https://www.facebook.com/GeorgeKGooding/posts/3238160809583836

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.