Den norske eksporten til Israel økte i fjor med 750 millioner kroner. Også importen fra Israel til Norge økte betydelig. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Den norske eksporten til Israel økte i fjor med 750 millioner kroner. Også importen fra Israel til Norge økte betydelig.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at Norge eksporterte varer til Israel for 1,87 milliarder kroner i 2019, en vekst på 747 millioner kroner fra året før.

Fisk, krepsdyr og bløtdyr utgjør den største delen av eksporten fra Norge til Israel, på 1,36 milliarder kroner.

– Dette er et veldig godt resultat, sier Willy David Ekre, som leder Norsk-Israelsk Handelskammer , til avisa Dagen.

Ifølge Ekre skyldes veksten i sjømateksporten høyere oppmerksomhet i Israel på sjømat. Dessuten anses norsk sjømat å være av god kvalitet.

Han tror veksten i handelen vil fortsette i 2020.

– Hvis vi ser det i et femårsperspektiv får vi større vekst i samarbeid om teknologi og cybersikkerhet. Når Israel nå starter å eksportere gass, får vi kanskje et større samarbeid på det området også, sier Ekre.

Palestinakomiteen i Norge er lite begeistret for denne handelsutviklingen.

– Men det er ingen overraskelse, all den tid vi har en regjering som har som mål å øke handelen med okkupasjonsmakten. Dette er i tråd med deres politikk, sier komiteens leder Kathrine Jensen




Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.