– Målt i verdi er årets juli den beste juli noensinne for norsk sjømateksport, sier direktør Tom-Jørgen Gangsø, direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd.

Norge eksporterte sjømat for 9,5 milliarder kroner i juli. Det er 1,6 milliarder kroner, eller 21 prosent, mer enn i juli i fjor. Så langt i år er det eksportert sjømat for 63,3 milliarder kroner, 9 prosent mer enn i samme periode i fjor.

– Det er færre restriksjoner relatert til pandemien i en rekke markeder denne sommeren når vi sammenligner med fjoråret. Det har en positiv effekt på etterspørselen, sier Gangsø.

Laksen ruler

Fortsatt er det laksen som er det desidert mest etterspurte produktet – med 103.100 eksporterte tonn, til en verdi av 6,9 milliarder kroner i juli. Det er 10 prosent større volum enn i juli i fjor og en verdivekst på hele 24 prosent.

Veksten skyldes delvis at økt turisme og gjenåpning av restaurantsektoren har bidratt til å øke etterspørselen, mener analytiker Paul Aandahl i Sjømatrådet.

– Største vekstmarked for laks i juli er Kina, men det må nevnes at det er sammenlignet med en relativt svak julimåned i fjor, sier han.

Mindre ørret

Ørreteksporten falt med 13 prosent i juli, til 6.200 tonn, og hadde en verdi på 381 millioner kroner. Det er en verdiøkning på 11 prosent fra juli i fjor.

Torskeeksporten steg med hele 26 prosent til 2.300 tonn og hadde en verdi på 92 millioner kroner – 10 prosent mer enn i fjor.

Mens eksporten av fryst torsk falt markant i juli – 14 prosent lavere volum og et verdifall på 19 prosent – var det god vekst for klippfisk, som hadde en volumøkning på 39 prosent og en verdivekst på 37 prosent.

Skalldyr på frammarsj

I skalldyrkategorien var det vekst over hele linja i juli. Kongekrabbe, reker og snøkrabbe hadde en volumvekst på henholdsvis 38, 24 og 33 prosent og leverte solide veksttall for verdi.

– Eksporten av krabbe har økt både til Europa, Asia og Nord-Amerika. Når vi opplever at reker også har en god måned, har juli måned den høyeste verdien for skalldyrkategorien noensinne, med verdi på knappe 406 millioner kroner, sier Aandahl.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.