Folk samlet seg i Tripoli i forbindelse med at soldater ble drept i et luftangrep utført av opprørslederen Khalifa Haftar i april. Siden april har det vært en konflikt som har utviklet seg til å bli en stedfortrederkrig. Foto: AP / NTB Scanpix

Flere væpnede grupper fra Sudan og Tsjad har vært involvert i Libya-konflikten i år, ifølge en FN-rapport.

Rapporten nevner fem sudanske og fire tsjadiske væpnede grupper som ifølge FN har bidratt med flere tusen soldater på begge sider av konflikten.

En diplomat, som uttaler seg på betingelse av anonymitet, sier at det er en «åpen hemmelighet at et stort antall russiske leiesoldater» også er involvert i konflikten i Libya.

Rapporten nevner ikke russiske grupper som flere medier har omtalt skal være involvert i konflikten i landet.

Forrige uke uttalte også FNs spesialutsending til Libya, Ghassan Salame, at opprørslederen Khalifa Haftar er nærmere å ta over hovedstaden Tripoli takket være militærhjelp fra Russland.

Russland har avvist påstandene.

Årsaken til at den angivelige russiske innblandingen ikke er nevnt i rapporten, er fordi deres virksomhet «i stor grad har funnet sted etter rapportens frist», opplyser diplomaten, som også opplyser at de er i gang med å innhente eventuelle Russland-bevis.

I FNs rapport heter det også at Jordan og De forente arabiske emirater jevnlig støtter Haftars styrker, og at Tyrkia støtter den internasjonalt anerkjente regjeringen (GNA).

Tirsdag bekreftet Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan at de er klare til å sende styrker til Libya for å støtte den anerkjente regjeringen.

Materialer, som våpen og militært utstyr, produsert av USA, Russland og Kina ser ut til å ha vært i bruk i konflikten, men det ser ikke ut til å være levert av noen av disse landene direkte, ifølge rapporten.

 

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!

Kjøp essayet Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Les også