Rapportene begynner å bli mange: Amazon behandler de ansatte som om de var ansatt i Kina: Ingen rettigheter, dårlige arbeidsforhold, underbetalt, rettigheter på papiret viser seg ikke være verdt noen ting.

Vi har hørt fra fabrikker i USA at Amazon-ansatte går på sosialhjelp for å få endene til å møtes. Klassekampen hadde en lang reportasje fra fabrikken utenfor Paris. Det var samme historie: Hvis man klaget ble man svartelistet og utestengt.

Vi ser konturene av en global kapitalisme som er likedan enten det er i USA, Kina eller Rabat i Marokko. Dit har Amazon lagt hovedkvarteret for Maghreb, med 600 ansatte.

Juliette Owen-Jones har interjuet et marokkansk par som arbeidet der. De jobbet på akkord for 500 euro i måneden, 40 prosent av fransk minstelønn. Men det verste var behandlingen som var sjikanøs. Når folk må be om lov til å gå på toilettet, vet man hvordan holdningen er.

Kona ble gravid og hadde rett på legehjelp av bedriften. Men fikk ingenting. Hun ble så stresset på arbeidet at graviditeten havarerte. De fikk ikke pengene de hadde krav på. Da mannen gikk til myndighetene for å klage, satt det en sjef fra Amazon der.

Maghrebs autokratiske kultur passer godt til Amazons.

Vi ser en rovdyrkapitalisme som vi kjenner fra kapitalismens første tidsalder. Den har nå kommet tilbake, men det snakkes ikke så mye om den, for disse menneskene – Jeff Bezos, Silicon Valley-kongene, er alle sammen Demokrater. De gir store summer til Demokratene.

Demokratene har latt som de er minoritetenes godgjøre. Men de har aldri gjort noe for at de skulle klare seg selv. Svarte og latinos og hvite arbeidere er ved å oppdage at de er blitt holdt for narr.

Demokratene er de rikes parti, den globale kapitalens parti.

De føler ingen lojalitet til USA som stat, men ønsker åpne grenser. Slik kan de sikre seg billig arbeidskraft og sikre seg stemmer som gjør at de er garantert å vinne.

 

Rabat Call Center Worker: ‘Amazon is a Murderer That Must be Stopped’

Les også