USA får sin første fagforening for Amazon-ansatte. Arbeiderne ved et Amazon-varehus i Staten Island i New York har i en avstemning vedtatt å organisere seg. Det blir den første fagforeningen for Amazon-ansatte i USA. 

Amazon har i lang tid kjempet mot at arbeiderne skal organisere seg. I en uttalelse sier Amazon at de er skuffet over at et flertall av arbeiderne i Staten Island velger å organisere seg:

– Vi mener at å ha et individuelt forhold til selskapet er best for våre ansatte. Vi vurderer alternativene, inkludert innsigelser basert på den upassende og utilbørlige påvirkningen fra National Labour Relations Board (NLRB).

55 prosent av arbeiderne stemte for organisering. Fagforeningen krever lengre pauser, sykeforsikring og økning av timelønnen fra 18 til 30 dollar. 

Opprettelsen av fagforeningen er et slag for Amazon som aggressivt har kjempet mot at arbeiderne skulle få lov til å organisere seg. Amazons eier Jeff Bezos, er heller ikke kjent som en sympatisk arbeidsgiver.

Initiativet til fagforeningen kommer fra den tidligere Amazon-arbeideren Christian Smalls. Amazon svarte på initiativet ved å sparke ham. I en epost som ved et uhell ble sendt til over 1000 mennesker, la Amazon opp en strategi hvor de beskrev fagforeningens lederskikkelse som ‘hverken smart eller artikulert’, men Smalls og kollegaen Derrick Palmer fortsatte arbeidet for å etablere en fagforening også etter at de ble sparket, ifølge New York Times.

Fagforeninger later til å være en trend i tiden over there. I desember stemte Starbucks-arbeiderne i Buffalo, New York for å organisere seg – det var det første tapet for den 50 år gamle kaffeforhandleren i USA – og det siste tegn i tiden på at arbeiderbevegelsen omsider rører på seg etter flere tiårs tilbakegang i USA.

NLRB er et føderalt byrå som garanterer retten til ansatte i privat sektor til å organisere seg. Byrået ble grunnlagt av Franklin D. Roosevelt i 1935.

https://www.vox.com/recode/22993509/starbucks-successful-union-drive

Ser vi en ny vår for arbeiderklassen?

 

Kjøp boken til Kjell Skartveit her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.