Ali Larijani. Foto: Raheb Homavandi/Reuters/Scanpix

Presidenten for den iranske nasjonalforsamlingen, Ali Larijani, spekulerer i at USA selv kan ha regissert angrepene på tankskipene i Persiabukta. For gjorde ikke USA det samme for å få et påskudd til å angripe japanerne, spør Larijani.

Han viser til presedens «under andre verdenskrig, da amerikanerne angrep sine egne skip nær Japan for å etablere en unnskyldning for fiendtligheter».

Han er ikke mer spesifikk enn det. Mener han Pearl Harbour? Mener han at USA sto bak overraskelsesangrepet som slå ut store deler av den amerikanske flåten og styrtet USA ut i annen verdenskrig 7. desember 1941?

Dette tar truther-bevegelsen til et nytt nivå. Vi har 9/11-truthers, de som tror den amerikanske regjering sto bak flyene mot World Trade Center. Det finnes mange varianter av denne, bl.a. den om at jødene var blitt varslet på forhånd og ikke møtte på jobb.

Det iranske regimet forer slike forestillinger i egen befolkning og later til å tro dem selv. Når Larijani gjentar dem offentlig, viser han at regimets menn ikke klarer å skille fakta fra fiksjon.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.