Redaktør for Ny Tid, Truls Lie, sier i et intervju med Dagens Næringsliv at han heller til at 911 var en «kontrollert eksplosjon». Han vil ikke si av hvem, men tror ikke at de tre tårnene raste sammen som følge av flybensin og brann.

– Jeg mener 11. september sannsynligvis var en kontrollert sprengning – av alle tre tårnene. Jeg tror det er mer sannsynlig enn at flybensin skulle klare å få stålstrukturen til å rase. Det mener arkitektene og ingeniørene som kan langt mer enn meg, sier Lie.

Og legger til:

– Om det var USA, CIA eller andre som sto bak, har jeg ingen kunnskap om.

Utgangspunktet var at Lie la ut en artikkel om en døende CIA-agent som «tilstår» at regjeringen sto bak, på en hjemmeside, yournewswire.com, som ser ut til å være bygget for clickbait, type: Tidligere canadisk forsvarsminister sier fire typer aliens har besøkt jorden i tusenvis av år.

Lie linket til artikkelen om CIA-agenten som «tilsto» på dødsleiet. Han slettet senere linken. Overfor DN forsøker han å distansere seg fra storyen, men klarer ikke la være: Han mener den offisielle forklaringen på 911 er falsk, altså at det ikke var al-Qaida, men den amerikanske regjering som sto bak.

John Færseth mener Lie dermed ikke kan regnes som seriøs. Generalsekretær for Norsk Presseforbund, Elin Florberghagen, synes det er merkelig å si at dette er Lies private oppfatning, ikke som redaktør.

Ny Tid distribueres nå som innstikk til Klassekampen en gang i måneden.

Men hva med alle de andre redaktørene som har vært inne på samme konspirasjonsteori? En av Florberghagens forgjengere som leder av Norsk Journalistforbund, Sven Egil Omdahl, var inne på det samme i desember 2007:

På tide å tenke konspiratorisk?
Hva om det ikke var Osama bin Laden, men George W. Bush som sto bak angrepet på World Trade Center 11. september 2001? Er spørsmålet så hårreisende at det ikke engang er lov å stille det?

Omdahl er en konspirasjonsteoretiker god som noen: USA lot 911 skje, slik Roosevelt lot Pearl Harbour skje, for å få krigen.

Den minst ytterliggående aksepterer at det var Mohammed Atta og hans menn som sto bak angrepet, men hevder at amerikanske myndigheter bevisst lot dem gjennomføre det, for å få et påskudd for å sette i verk en krig som for lengst var vedtatt og godt planlagt, på samme måte som Franklin D. Roosevelt ikke gjorde noe for å hindre det japanske angrepet på Pearl Harbor, fordi han trengte et påskudd for å føre USA inn i den 2. verdenskrig.

Document skrev utførlig om Omdal i 2007: Sven Egil Omdal & 9/11 

Vi har Trond Andresen som mente jødene ble advart på forhånd og danset av glede på den andre siden av Hudson River. Det er mange kjente som i årenes løp enten har syntes USA fikk som fortjent eller flørtet med 911-truthers, bla. SV-veteranen Berit Ås.

Hva kan det komme av at venstresiden svermer for den største konspirasjonsteorien i vår tid – at den amerikanske regjering orkestrerte eller lot 3.000 av sine egne borgere bli drept?

 

 

Les også

-
-
-
-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂