Reuven Rivlin under en pressekonferanse i Nicosia den 12. februar 2019. Foto: Yiannis Kourtoglou / Reuters / Scanpix.

Israels president Reuven Rivlin reagerer skarpt på at tyske myndigheter nå advarer jøder i hele Tyskland mot å gå med kippa av sikkerhets­grunner. Dette er ifølge presidenten ensbetydende med å si at jøder ikke er trygge i Tyskland, skriver Jerusalem Post.

Rivlin sier han er sjokkert:

“The statement of the German government’s antisemitism commissioner – that it would be preferable for Jews not to wear a kippah in Germany out of fear for their safety – shocked me deeply. Responsibility for the welfare, the freedom and the right to religious belief of every member of the German Jewish community, is in the hands of the German government and its law enforcement agencies. We acknowledge and appreciate the moral position of the German government, and its commitment to the Jewish community that lives there. But fears about the security of German Jews are a capitulation to antisemitism and an admittance that, again, Jews are not safe on German soil.

“We will never submit, will never lower our gaze, and will never react to antisemitism with defeatism – and we expect and demand our allies act in the same way.”

Advarselen mot å gå med kippa ble kunngjort av Felix Klein, som leder et regjeringsoppnevnt utvalg i Tyskland med spesielt ansvar for å overvåke antisemittiske strømninger.

Også USAs ambassadør til Tyskland, Richard Grenell, reagerer. Det er galt å kapitulere på denne måten, mener han, og tar til orde for ikke å gjøre som Klein sier:

“The opposite is true,” tweeted Grenell, the US ambassador to Germany. “Wear your kippah. Wear your friend’s kippah. Borrow a kippah and wear it for our Jewish neighbors. Educate people that we are a diverse society.”

Den tyske avisen Bild har på sin egen måte gjort et forsøk på slik oppdragelse:

Germany’s best-selling newspaper Bild printed an extraordinary front-page commentary on Monday declaring that: “The kippah belongs to Germany,” with a cut out of a kippah that can be worn as a sign of solidarity against rising antisemitism in Germany.

Bilds redaktør Julian Reichelt sier i en kommentar at samfunnet har sviktet hvis ikke jøder i Tyskland kan gå med kippa.

He concluded his commentary with the sentence: “The kippah belongs to Germany.”

The conclusion can be read as a response to Chancellor Angela Merkel’s May 2018 statement that “Islam belongs to Germany.”

 

Bestill Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂