Foto: focus

Kunstdetektiv Arthur Brand og den gjenfunnede Picasso.

Et maleri av Pablo Picasso ble funnet i Amsterdam, 20 år etter at det ble stjålet. En kunstdetektiv kom på sporet av bildet etter tips fra den kriminelle underverden, beretter den nederlandske avisen De Volkskrant på tirsdag. Det nederlandske politiet bekreftet at maleriet hadde blitt funnet, uttaler det tyske nettstedet, focus.

Picasso malte det kjente bildet Buste de Femme i 1938. Verdien av maleriet anslås til 25 millioner Euro. Ukjente gjerningsmenn skal ha stjålet bildet i 1999 fra en saudiarabisk forretningsmanns yacht, mens den lå ved anker i Antibes i Sør-Frankrike.

Maleriet skal etter sigende være i god stand, ifølge kunstdetektiv Arthur Brand. Forsikringsselskapet utlovet en dusør på 400 000 Euro etter at bildet hadde blitt stjålet, men verket var sporløst forsvunnet i flere år. I 2015 fikk detektiven for første gang ferten av bildet, men han måtte etterforske saken lenge, før han fikk et gjennombrudd. Det skulle vise seg at en forretningsmann var i besittelse av bildet, som han hadde mottatt i betaling for en tjeneste. Etter at kom frem at bildet var stjålet, ønsket forretningsmannen å returnere det til dens rettmessige eier. Bildet ble så overgitt et forsikringsselskap og undersøkt av to kunsteksperter som understrekte dets ekthet.