To klimaaktivister fra bevegelsen Last Generation kastet potetmos på et maleri av den franske kunstneren Claude Monet på et museum i den tyske byen Potsdam.

Det var kunstverket «Høystakk» som fikk potetmos smurt på seg søndag, opplyser talsperson Carolin Stranz ved Museum Barberini, hvor maleriet henger.

Maleriet fikk ingen skader og skal stilles ut igjen på onsdag, opplyser museet søndag kveld. Ifølge Stranz var lerretet beskyttet bak en glassplate.

De to aktivistene som sto bak tilgrisingen hadde på seg oransje refleksvester. De limte seg også fast til gulvet.

Det var totalt fire personer som deltok i klimademonstrasjonen.

I en Twitter – melding skriver klimabevegelsen følgende:

– Vi lar dette Monet-maleriet være scenen og det offentlige være publikum. Hvis det som skal til er et maleri med potetmos smurt over seg eller tomatsuppe kastet på seg for at samfunnet skal huske at fossil energi tar livet av oss: Da gir vi dere potetmos på et maleri!

Forrige uke kastet klimaaktivister tomatsuppe på den nederlandske kunstneren Vincent van Goghs maleri «Solsikker».

Museum Barberini fikk opplysninger noen dager tidligere om en varslet klimademonstrasjon på museet. Da klarte sikkerhetsvakter å stanse aktivistene før noen malerier ble skadd.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.